
Landets apoteker beskyldes i et debatindlæg i Berlingske forleden for at ’snyde patienterne’ og for at være ’ligeglade med patienterne’”.
”Som patient skal man altid være ventet og velkommen i Region Hovedstaden. Desværre forholder det sig ikke sådan på de 507 recept-ekspederende enheder fordelt på cirka 200 apoteker i Danmark. Der er kunden (min patient) ikke ventet ell er rigtig velkommen. Patienterne må ofte gå forgæves, ikke én, men flere gange for at hente livsvigtig medicin, når det enkelte apotek ikke ligger inde med en ordineret vare, og desuden ikke deltager i nogen form for løsning af kundens problem, hvad angår anskaffelse,” skriver overlæge Rikke Hein-Rasmussen og en række lægekolleger på Hvidovre Hospital.
Elias Chehaiber Mogensen, formand for Pharmadanmark – Apotek, mener, at indlægget er udtryk for manglende indsigt i – og forståelse for – hvordan apotekssektoren fungerer og for de arbejdsbetingelser, den har.
”Jeg synes desværre, at indlægget misforstår nogle grundlæggende ting, og at der mangler dokumentation for påstandene. For eksempel er det jo ikke apotekernes skyld, hvis producenterne ikke kan levere et lægemiddel, og man kan heller ikke kritisere os for ikke at kunne udlevere et lægemiddel uden en recept fra patientens læge. Min oplevelse er, at det faglige personale naturligvis gør det bedste de kan, når der måtte opstå et problem for patienten.”
Han finder det også forkert at sammenligne apoteket med Føtex og medicin med at købe lammekøller, som Rikke Hein-Rasmussen gør i indlægget:
”Lægemidler er selvfølgelig en helt særlig varegruppe, og det er jo også derfor, vi i Danmark har valgt, at receptmedicin kun må sælges af faguddannet personale på apotek.”
Elias Chehaiber Mogensen er også ked af tonen i indlægget, og han mener, at det kalder på en sund debat med patienten i centrum:
”Det bør jo handle om, at alle faggrupper i sundhedsvæsenet samarbejder om at gøre det så godt som muligt for patienterne. Det gør vi ved at tale sammen om eventuelle udfordringer og ved at gøre hinanden kloge på, hvad lovgivningen siger, og hvordan virkeligheden hænger sammen – ikke ved at beskylde hinanden for ikke at ville det bedste for patienterne. Og det er altså også i en sådan positiv ånd, at vi oplever samarbejdet med lægerne, både på hospital og i primærsektoren.”
Jesper Gulev Larsen, formand for Danmarks Apotekerforening, skriver i et svar på debatindlægget, at patienten i 98 pct. af tilfældene kan få medicinen med det samme, og har apoteket lige solgt den sidste pakning, kan det skaffes til dagen efter.
”Vi gør alt, hvad der er muligt – i et ekstremt komplekst marked – med knap 12.000 forskellige varer, som lægerne kan ordinere. Kompleksiteten bliver større af, at priserne på lægemidler skifter hver 14. dag,” skriver han.
Imidlertid kan der opstå egentlige leverancesvigt.
”For selvom leverandører skal sikre medicin til at dække en uges forbrug for at komme ind på det danske marked, lever de i mange tilfælde ikke op til dette. Vi oplever omkring 1.200 varer i leverancesvigt allerede på den første dag i hver prisperiode – uden at det har nogen egentlig konsekvens for de pågældende firmaer.”
Jesper Gulev Larsen inviterer Rikke Hein-Rasmussen og hendes kollegaer på besøg på et apotek en dag, så de kan få indblik i, hvordan lægemiddelforsyning i primærsektoren fungerer.