Ny ferielov

Optjening af ferie 

Du har ret til 5 ugers ferie pr. ferieår, der ligger fra 1. september til 31. august. Det svarer til, at du optjener 2,08 dages ferie med løn pr. måned.

Afholdelse af ferie efter den nye ferielov 

Alle feriedage, der ikke er blevet brugt inden 1. september 2020 bliver overført til den nye ferieordning og kan benyttes i den nye ferieafholdelsesperiode.

Den nye ferieafholdelsesperiode ligger fra 1. september til den 31. december det følgende kalenderår. .

Grunden til at der er forskel på optjeningsåret og afholdelsesperioden er for at give mere fleksibilitet. Hvis man ønsker at holde mere ferie, end man endnu har optjent, kan man enten benytte sig af eventuel ferie, der er overført fra tidligere ferieår, eller aftale med sin arbejdsgiver, at man holder ferie på forskud.

Afholdelse af ferie på forskud er en del af den nye ferielov og kræver en aftale mellem medarbejderen og arbejdsgiver. Det vil sige, at du kan afholde ferie med løn, der endnu ikke er optjent.

Hvis du fratræder, inden du har nået at optjene ferie, der svarer til den afholdte ferie, vil arbejdsgiver kunne modregne ferien i din løn.

Overgang fra gammel til ny ferielov 

Overgangsperioden startede 1. september 2019 og løb til og med 31. august 2020.

I overgangsperioden blev den optjente ferie indefrosset i fonden "Lønmodtagernes Feriemidler", og disse feriepenge vil som udgangspunkt først blive udbetalt ved folkepensionsalder, eller den dag du forlader arbejdsmarkedet. Bemærk, at der i forbindelse med COVID-19 er lavet politiske aftaler om, at den indefrosne ferie vil kunne blive udbetalt.

Vær opmærksom på, at din arbejdsgiver havde frist for indberetning af din optjente indefrosne ferie den 31. december 2020. Du vil derfor kunne se din indefrosne ferie på borger.dk.

Det er ikke muligt at indbetale midler til fonden endnu. Arbejdsgiver kan dog for eksempel for fratrådte medarbejdere indbetale indefrosne feriemidler via FerieKonto, som derefter vil overføre midlerne til fonden, når den åbner for indbetalinger. På den måde kan arbejdsgiver endeligt afregne tilgodehavender for fratrådte medarbejdere. Det indebærer dog, at der afregnes skat og AM-bidrag af midlerne.

Ud over ovenstående mulighed for afregning, kan arbejdsgiver vælge ikke at indbetale de indberettede feriemidler til fonden, men kan i stedet vælge at lade pengene henstå i virksomheden, indtil de skal udbetales, når den pågældende medarbejder går på pension.