Life Science 2022 i digitaliseringens tegn

25.11.2022

Pharma 09/2022 

LEDER

Af Tanja Villumsen, formand for Pharmadanmark

Pharmadanmarks faglige konference løb af stablen 12. november, og 150 deltagere delte en masse kloge timer sammen i vores helt særlige fagfælleskab.

Jeg håber, at de af jer, som deltog, fik værdifuldt input og output fra konferencen, og at I fik genoplivet det netværk, som det har været svært at dyrke under COVID-19. 

Herligt, at vi igen kan komme ud og dele læringer og blive inspireret af hinanden. Vi gentager succesen igen om to år, eventuelt i et tilpasset format, så I får mest ’bang for the buck’ ud af jeres medlemskroner. 

På programmet noterede jeg mig især, at fremtidens digitale kompetencer og muligheder var et tema. Fremtidens patient skal inkluderes i et partnerskab med sundhedsfaglige kapaciteter, hvor sundhedsdata fra patienten kan uploades i realtid, og forslag til sundhedsfremme tikker tilbage. Hovedtaleren Dr. Bertalan Meskó har hacket sin egen sundhed og vågner med en alarm, der kun vækker ham, når han er registreret i ’light sleep’. 

Det er et syret faktum, at vi har mere computerkraft i et smartwatch, end der blev brugt til at komme på månen i 1960'erne. Hvert pulsslag registreres og samles, og uret kan sågar ringe 112, hvis det skulle gå så galt.

Eller som der blev sagt på konferencen af hospitalspræsten Christian Busch – døden er et vilkår, og vi skal turde tale mere om død. Det leder mig til at tænke på følgende: Hvordan skal dine sundhedsdata bruges, og hvordan skal virksomheder og patienter forholde sig – forestil jer en polyfarmacipatient, som får notifikationer fra syv forskellige apps, fordi de ikke snakker sammen på tværs.

Kan apps erstatte lægebesøget eller turen på apoteket? Og hvem sikrer, at de råd ikke er forurenet af kommercielle interesser? Skal vi nu være softwareudviklere med farmaci i bi-fag? 

Se, dét er spændende, og noget vi skal tænke mere over for at sikre fremtidens arbejdsstyrke. 

Lars Fogh Iversen fra Novo Nordisk er i gang med at bygge et område op, som skal anvende sofistikerede digitale værktøjer til at optimere beslutninger og lægemiddeludviklingen. De digitale værktøjer er ikke en trussel, men det bliver de, hvis vi ikke lærer at forstå og bruge dem i vores arbejde.

Vi skal udvikle og udbygge digitale kompetencer, vi skal med andre ord blive to-sprogede i farma og digitale værktøjer. Men samtidig skal vi også indse, at det personlige møde med patienten ikke kan erstattes, og at det virtuelle er et supplement, ikke en substitutionsøvelse. Vi skal få hjælp til vores beslutninger
gennem computerkraften, men ansvaret for at træffe beslutningen er stadig fagpersonens. 

En opfordring skal lyde herfra – tal med din leder om, hvordan du kan øge dine digitale kompetencer allerede nu, eller kontakt Pharmadanmarks karrierevejledning og få konkret sparring. Er du leder, så overvej, hvordan dit ansvarsområdes arbejdsgange kan automatiseres, og hvordan du får medarbejderne godt med på den rejse. For udvikling sker eksponentielt, og vi er lige nu i starten af en vækstkurve. 

I den forbindelse vil jeg nævne, at Pharmadanmark naturligvis fortsat arbejder for at sikre en bedre efter- og videreuddannelse, herunder digitale kompetencer. Jeres kompetencer skal vedligeholdes – også så vi fortsat har en stærk life science-sektor i Danmark. Vi er spændte på, hvordan den nye regering vil være medspillere på at sikre kvaliteten i uddannelserne.