Drenge skal da også HPV-vaccineres

08.01.2018

I snart ni år har vaccination mod human papillomavirus (HPV) til piger i 12-års alderen været en del af det danske børnevaccinationsprogram, og på den måde bl.a. givet dem god beskyttelse imod den forfærdelige sygdom livmoderhalskræft. I lige så lang tid har drenge ikke været en del af programmet, men den skævhed bør der ændres på. Infektion med HPV-virus kan også være farlig for drenge og mænd, og man bør forebygge dér, hvor det er muligt.

I dag må forældre, der gerne vil sikre, at deres drenge er beskyttet mod HPV, selv betale for vaccinen, og det gør flere og flere ressourcestærke forældre faktisk. Men hvorfor denne skævhed i vaccinationstilbuddet?  I andre sammenhænge tilstræber man gerne lighed i sundhedsvæsenets tilbud. Lige adgang uanset økonomisk formåen, køn, alder og seksualitet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler i dag ikke HPV-vaccination til drenge som en del af børnevaccinationsprogrammet, fordi styrelsen vurderer, at antallet af tilfælde for de HPV-relaterede kræftformer, som rammer mænd, ikke er tilstrækkelig stort til at berettige, at alle drenge i en fødselsårgang vaccineres. Når styrelsen vurderer, hvilke vaccinationer der skal indgå i programmet, er kriterierne bl.a. alvorlighed og hyppighed af sygdommen og samfundsøkonomi, og her er afvejningen altså ikke faldet ud til drengenes fordel.

Men når det faktisk alligevel giver god mening at tilbyde HPV-vaccination til drenge, så skyldes det ikke mindst, at der siden slutningen af 2012 har været en faldende tendens i antallet af unge kvinder, der startede HPV-vaccination. Heldigvis går udviklingen igen den rigtige vej, og flere piger vælger nu at lade sig vaccinere. Men vaccinationsdækningen er muligvis stadig ikke høj nok til at opnå den såkaldte flok-immunitet. Flok-immunitet indebærer, at en sygdom er stort set er udryddet, så selv ikke-vaccinerede bliver beskyttet. Hvis størstedelen af pigerne blev vaccineret, ville langt de fleste unge mænd og kvinder være beskyttet.

I andre lande ser man anderledes på spørgsmålet om HPV-vaccination til drenge. I sommer vedtog det norske Stortinget gratis HPV-vaccine til alle norske 7. klasses-drenge som en del af børnevaccinationsprogrammet. Begrundelsen: En stigning i HPV-relaterede kræfttilfælde hos mænd.

I Sverige overvejer man også at indføre vaccinationen til drenge, og Folkhälsomyndigheten har vurderet, at vaccinationen opfylder alle krav for at blive inddraget i vaccinationsprogrammet, bl.a. at den er bæredygtig ud fra en etisk og menneskelig synsvinkel. Svenskerne bemærker, at HPV-vaccination af drenge også må forventes at reducere det høje antal tilfælde af HPV-infektioner blandt mænd, som har sex med andre mænd, og som ikke har fordel af flok-immunitet blandt piger. Samlet anslår Folkhälsomyndigheten, at to tredjedele af kræfttilfældene blandt svenske mænd kan forhindres med HPV-vaccination.

Faktum er, at infektion med HPV-virus hos mænd kan medføre alvorlige sygdomme. For den sjældne kræftform, kræft i penis, skønnes det, at op imod 30-50 procent af alle tilfælde herhjemme kan skyldes HPV. Og for analkræft cirka 90 procent. En stor del af kræft i mundsvælget og mandlerne er også forårsaget af HPV. De to sidstnævnte er steget kraftigt de sidste årtier, og mænd rammes hyppigere end kvinder.

Giv de danske drenge den beskyttelse, som HPV-vaccination yder. Sygdom skal selvfølgelig forhindres, når man relativt nemt kan gøre det. Vaccination til drenge er både det etisk og menneskeligt rigtige at gøre, ligesom der givetvis vil være en samfundsmæssig gevinst ved at forhindre HPV-relateret sygdom hos drenge.

Tag højde for, at man ikke med ro i sindet kan forlade sig på beskyttelse gennem flokimmunitet, og stop skabelsen af et a- og et b-hold, hvor dem med overskud vaccinerer deres drenge. Og ret op på, at danske drenge ydes dårligere beskyttelse end den, de norske gutter allerede har fået, og som svenske pojkar er tæt på at få.​