For lidt patient og for meget marked i Konkurrencerådets anbefalinger om apoteker

08.10.2022

DEBAT Vi er helt med på, at der skal ses på alle brancher – det gælder også apotekerne. Men hvis Konkurrencerådets anbefalinger blev ført ud i livet, ville de ikke gavne patientsikkerheden. Det skriver formændene for Pharmadanmark og Farmakonomforeningen i fælles debatindlæg i JP lørdag. 

Af Tanja Villumsen, formand Fagforeningen Pharmadanmark og Ann-mari Grønbæk, formand Farmakonomforeningen

I onsdags skrev JP om konkurrencerådets nye anbefalinger om apotekssektoren. Vi er helt med på, at der skal ses på alle brancher – det gælder også apotekerne. Men hvis anbefalingerne blev ført ud i livet, ville de ikke gavne patientsikkerheden. Anbefalingerne ville derimod øge uligheden i sundhed og forværre arbejdsmiljøet.

Hvis det står til konkurrencerådet, skal medicin – ligesom fx brød – være en vare, som apotekerne selv kan fastsætte en pris på – dog med et loft. Det vil sige, at Fru Hansen skal shoppe medicin – måske kan man endda forestille sig ”fødselsdagstilbud” på diabetesmedicin?

Det vil betyde, at prisen på medicin bliver højst i landdistrikter og tyndt befolkede områder. Der tjener borgerne mindre, er ældre og bruger mere medicin end gennemsnittet. Rådets anbefalinger vil øge uligheden i sundhed, og det er på ingen måder rimeligt.

Konkurrencerådet mener også, at andre end farmaceuter skal kunne ejer apoteker, men man skal kunne have fuld tillid til, at man modtager uvildig rådgivning om lægemidler på apoteket. Her gør det en forskel, at ejeren har et indgående kendskab til lægemidler – denne faglighed kommer borgerne til gode og sætter hele rammen for det apotek, de møder.

Rådets markedsanbefalinger kommer midt i, at resten af sundhedssektoren ser på, hvordan man kan skabe et mere robust sundhedsvæsen. Det at få tilstrækkeligt personale er klart den største udfordring – og det bliver kun værre. Det gælder også for apotekerne. De seneste år er der kommet næsten 70 procent flere apoteker, uden at der er kommet mere personale. Der er ikke noget personale at få. Alligevel foreslår konkurrencerådet, at der skal være endnu flere apoteker. Det kan kun betyde, at personalet smøres endnu tyndere ud. Det gavner hverken rådgivningen eller patientsikkerheden. Den udvikling er ikke noget at stræbe efter.

Der er også en enkelt rose i buketten af torne fra Konkurrencerådet. Rådet foreslår nemlig generisk ordination. Det betyder, at lægen ikke laver en recept på et bestemt mærke af medicin, men derimod skal ordinere et indholdsstof, lægemiddelform og varighed af behandlingen. Det giver mening både for marked og sundhed.

Apotekerne er en del af sundhedsvæsenet. Det står sort på hvidt i apoteksloven. Og den nye sundhedsaftale slår fast, at apotekerne skal have en endnu større rolle. Som vi ser det, trækker Konkurrencerådet i den modsatte retning med kun et klart mål: Mere marked, mindre sundhed!

Det dur ikke, at rådet laver anbefalinger alene med markedsbriller på. Og lader sundhedsbrillen ligge. Det er en ommer.


Ovenstående indlæg blev bragt den 8. oktober 2022 i Jyllands-Posten