LOG IN BLIV MEDLEM
  • English
  • Dansk
Kontakt os

Adresse

Rygårds Alle 1
2900 Hellerup
3946 3600
Jura 3946 3605
Presse 2176 8404
Karriere 3946 3630 pd@pharmadanmark.dk

Sekretariatets åbningstider

Mandag - torsdag 9.30-16.00
Fredag 9.30-14.00
Navn Stilling Telefon E-mail
Anders Rune Bjerrum Chef for politik, kommunikation og presse 2989 3169 ab@pharmadanmark.dk
Andreas Thilqvist Marketingansvarlig 2893 3311 at@pharmadanmark.dk
Annette Meyer Økonomi- og administrationschef 3946 3600 am@pharmadanmark.dk
Arendse Veirø Specialkonsulent, cand. jur. Barselsorlov ave@pharmadanmark.dk
Casper Gad Advokat 3946 3627 cg@pharmadanmark.dk
Christian K. Thorsted Kommunikationschef 2176 8404 ckt@pharmadanmark.dk
Danny Bukh Almstrup Chefkonsulent 3946 3632 dba@pharmadanmark.dk
Gry Hamborg Advokat 3946 3635 gh@pharmadanmark.dk
Hanne Højholdt Adamsen Juridisk chefkonsulent 3946 3612 hha@pharmadanmark.dk
Iben Treebak Chefkonsulent, karriere & netværk 3946 3618 ibt@pharmadanmark.dk
Jakob Ørum Jørgensen Advokatfuldmægtig 3946 3615 jj@pharmadanmark.dk
Julie Johnsen Juridisk chef, advokat 3946 3622 jujo@pharmadanmark.dk
Julie Strægaard PA for ledelsen 3132 6212 js@pharmadanmark.dk
Karin Ortmann Servicemedarbejder 4084 9833 ko@pharmadanmark.dk
Lotte Skovdal PDA-sagsbehandler og arrangementskoordinator 3946 3609 lsk@pharmadanmark.dk
Maria Stove Kommunikationskonsulent 3946 3600 ms@pharmadanmark.dk
Marie Fog Faglig chefkonsulent 3025 5311 mf@pharmadanmark.dk
Natasia Lykkeholm Klausen Advokat Barselsorlov nlk@pharmadanmark.dk
Nina Lund-Andersen Advokat 3946 3614 nla@pharmadanmark.dk
Rikke Løvig Simonsen Formand for Pharmadanmark 3124 0265 rls@pharmadanmark.dk
Sarah Piil Kommunikationskonsulent Barselsorlov ssp@pharmadanmark.dk
Simone Skovvart Piil Studentermedhjælper 3946 3606 spi@pharmadanmark.dk
Susanne Vodstrup Receptionist 3946 3607 sv@pharmadanmark.dk
Susie Stærk Ekstrand Adm. direktør 3017 8865 se@pharmadanmark.dk
Du er her:
Home - Nyheder - Brexit er lige op over for dansk life science

Brexit er lige op over for dansk life science

Brexit er lige op over for dansk life science
30.10.2019 Redaktionen

Storbritannien forlader snart EU, og der er stadig risiko for, at det sker uden en aftale, det såkaldte ’hard Brexit’. Udsigten til Brexit – uanset om det bliver et hårdt et af slagsen eller ej – bekymrer, men giver måske også muligheder for dansk life science.

Lægemiddel- og medicoområdet er så tæt bundet sammen med fælles europæiske retningslinjer, regler og standarder, at det er uhyre kompliceret at vikle det ud af hinanden igen. Men netop det scenarie er blevet realitet på grund af Storbritanniens foreslående farvel til EU. Pharma har spurgt en række aktører om deres syn på det Brexit, som er lige om hjørnet – og som måske kan blive endog meget kaotisk, hvis det sker uden en aftale mellem parterne.

Brexit vil kunne føre til forsyningsvanskeligheder
Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen (Lif)
"Desværre vil der som følge af et hårdt brexit kunne opleves store udfordringer for lægemiddelindustrien, som man ikke kan udelukke i sidste ende vil kunne føre til forsyningsvanskeligheder. Disse udfordringer gælder både i tilblivelsesprocessen, hvor et produkt kan krydse grænsen flere gange, men fx også i forhold til udveksling af data for forsøg og bivirkningsovervågning, samt selvfølgelig de regulatoriske forhold, hvor reglerne er skabt i et samlet EU,” siger Ida Sofie Jensen.
Hun fortæller, at lægemiddelvirksomhederne rundt i Europa længe har arbejdet på at sikre, at deres forskning, produktion, markedsføring og sikkerhedsovervågning kan opretholdes, selvom det vil blive besværliggjort af brexit. Både patienter, sundhedsfaglige og industrien har et ønske om, at patienter har samme adgang til lægemidler som nu, understreger hun. ”Dette arbejde vil fortsætte uagtet udfaldet i den kommende tid.”
Nogle virksomheder har måske allerede flyttet faciliteter eller pønser på det, mens andre har undgået at opstarte nyt samarbejde på tværs af fastlands-EU og Storbritannien. Nogle virksomheder er fortsat med produktion og forskning på tværs af grænsen. ”Men uagtet hvad virksomhederne gør, er det afgørende, at man fra EU27 og UKs side sørger for, at der på lægemiddelområdet kommer nogle gode overgangsordninger, der sikrer, at der hverken er patienter i EU eller UK, som må undvære deres medicin efter brexit,” fastslår Ida Sofie Jensen.
Hun betoner, at lægemiddelindustrien er en af de mest regulerede brancher, og at reguleringen sker på et europæisk niveau med fælles regler og fælles strukturer. Det gælder fx kliniske forsøg og pharmacovigilance.
”Alle disse strukturer og regler vil Storbritannien træde ud af som et ikke-EU-land i tilfælde af et no-deal-brexit, og det vil det tage flere år at genopbygge tillid og struktur mellem de to parter,” siger hun og slutter: ”Vi ønsker – og håber – stadig på en pragmatisk og smide tilgang til samararbejdet mellem Storbritannien og EU om regulering af lægemidler, så der undgås et særskilt britisk regulatorisk set up, der vanskeliggør et samarbejde på tværs af den engelske kanal, samt at transport og kontrol på tværs af grænsen til Storbritannien smidiggøres, så medicin ikke hænger fast ved grænsekontroller, men kan komme i patienterne hænder, når de har behov for det.”

Stadig mange uklarheder
Marianne Pilgaard, direktør for Trial Nation, som er dansk life sciences hovedaktør til fremme af kliniske forsøg i Danmark: ”UK er i dag en stor spiller inden for kliniske forsøg. Når Brexit nu er tæt på, uden at der ligger en aftale på bordet, har den britiske regering arbejdet for at prøve på at mindske usikkerheden på kortere sigt. Man har bl.a. for både pharma- og medicoområdet sagt, at kliniske studier, der er startet, vil kunne fortsætte, uden at der skal ansøges igen. Studielægemidler, der er certificeret inden for EU, kan derudover bruges og importeres, forudsat at importøren har den rigtige licens,” forklarer hun.
Den britiske regering er også gået ind som garant for godkendt funding, for eksempel inden for EU's rammeprogram for forskning og innovation ’Horizon 2020’, for at sikre den forskning, der er afhængig af EU-midler.
”Der er dog visse ting, som vil få direkte indflydelse på kliniske forsøg.
Blandt andet har man i UK endnu ikke taget stilling til, hvordan man vil håndtere pædiatriske forsøgsplaner og studier, og for medico-området er de bemyndigede organer i UK ikke længere anerkendt af EU. Dette kan, i en overgangsperiode, påvirke den totale kapacitet i EU.”
Marianne Pilgaard peger på, at der også er omkostninger, der vil blive betalt dobbelt for studier, som kører både i UK og i EU – både på farmakovigilance og ved ansøgning om forskellige typer af studier.
”På lang sigt kan det desuden påvirke, hvordan sponsorer ser på kliniske studier i UK. Den britiske regering har dog udtalt, at de vil bringe britisk lovgivning i overensstemmelse til EU lovgivning, hvor det er muligt, men der er dog stadigvæk mange uklarheder omkring bl.a. detaljeniveau samt spørgsmål omkring adgang/ikke adgang til EU-systemer.”

Grib de muligheder, Brexit skaber
Rikke Løvig Simonsen, formand for Pharmadanmark:
”Danmark risikerer at blive et af de hårdest ramte lande, og derfor mener vi, at man bør gøre alt, hvad man kan for også at gribe de muligheder, Brexit skaber. Vi kan se to helt oplagte muligheder: Rekruttering af udenlandske kollegaer, som vi har akut brug for i life science-industrien. Og tiltrækning af kliniske forsøg, som er en helt afgørende forudsætning for at give patienter adgang til den nyeste behandling og for at tiltrække nye investeringer og arbejdspladser til landet,” siger Rikke Løvig Simonsen.
Hun uddyber: ”Vi har nu en situation, hvor rigtig mange EU-borgere, der i dag arbejder i UK, allerede er begyndt at se sig om efter andre steder at arbejde. Derfor synes vi, det ville være oplagt at gå målrettet efter de life science-akademikere, vi kan bruge i dansk life science.”
Om de kliniske forsøg siger Rikke Løvig Simonsen:”Man bør sætte turbo på Trial Nation og sikre sig, at sygehusene har kapaciteten til at igangsætte nye forsøg. Det vil være oplagt, at Danmark aktivt forsøger at få sin del af de forsøg, som nu ikke længere lægges i Storbritannien, men som stadig skal gennemføres. Lykkes det at øge antallet af kliniske forsøg i Danmark, vil det ikke bare være en gevinst for virksomhederne og samfundsøkonomien. Men også for lægerne og patienterne.”

Brexit kommer til at vende op og ned på hverdagen
Erhvervsminister Simon Kollerup (S):
”Brexit kommer til at vende op og ned på hverdagen for rigtig mange danske virksomheder, uanset om man eksporterer varer til Storbritannien, benytter sig af britiske underleverandører eller måske har data eller medarbejdere derovre.

Særligt for små virksomheder, der ikke har råd til at dedikere en medarbejder til at sætte sig ind i situationen og forberede virksomheden på Brexit, kan det være en stor og uoverskuelig udfordring, som i sidste ende går ud over os alle sammen,” siger ministeren og fortsætter:
”Derfor ser vi det i regeringen som en fælles opgave at sikre, at konsekvenserne bliver reduceret så meget som muligt for virksomhederne, så en skidt situation ikke bliver værre.”
Regeringen har derfor iværksat en handlingsplan, som skal give virksomhederne en hjælpende hånd, så de kan få den blødest mulige landing efter Brexit.
Handlingsplanen skal for det første styrke informationen og vejledningen til virksomhederne, så det bliver nemmere for dem at finde ud af, hvilke ændringer Brexit medfører, og hvordan man forbereder sig på det. For det andet sætter man administrativt ind med bl.a. øget bemanding og udvidede åbningstider, så virksomheder ikke oplever unødige forsinkelser i tiden omkring Brexit. Og for det tredje får virksomhederne via Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse støtte til omstilling gennem bidrag til fx ekstern rådgivning, hjælp til kompetenceudvikling eller rådgivning om eksportmuligheder på det britiske marked.

Artiklen blev bragt i Pharma #8 2019, som havde deadline 22. oktober, hvor den endelige Brexit-aftale altså endnu var ukendt.

21.09.2020
På grund af den stigende smitte med corona-virus arbejder de fleste af Pharmadanmarks medarbejdere hjemmefra indtil 4. oktober, men vi er der stadig for dig, hvis du har brug for hjælp....
18.09.2020
Der er i år tre kandidater til to pladser som ordinære medlemmer af Pharmadanmarks Hovedbestyrelse (HB) for de privatansatte medlemmer. Derfor skal der nu afholdes valg. Alle privatansatte får...
15.09.2020
Corona-epidemien forhindrer i år afholdelsen af den fysiske farmaceutiske verdenskongres (FIP), men kongressen blev i går åbnet – virtuelt. Her blev den danske farmaceut og Ph.d. Charlotte Rossing...
15.09.2020
For at hjælpe danske eksportvirksomheder gennem coronakrisen har regeringen i samarbejde med erhvervslivet etableret otte genstartteams, der skal bidrage til Forum for genstart af dansk eksport....
Pharmadanmark    CVR 65250314