Unge forskere efterlyser hjælp til corona-forsinkelser

16.03.2021

Medlemmer af Det Unge Akademi, Videnskabernes Selskab, skriver i dag i et debatindlæg i Altinget, at pandemien har forhindret unge forskere i at udføre planlagte forskningsaktiviteter, og at midlerne, som politikerne har afsat til at hjælpe, slet ikke dækker de reelle behov. Det er bekymrende, at problemerne ikke bliver taget alvorligt, skriver de.

”Hvis vi ikke får en bedre model for at hjælpe de forskere, som er blevet forsinkede, risikerer vi forringelser af kvaliteten af forskningsprojekterne og en yderligere begrænsning af forskningstiden," lyder det fra forskerne.

De fortsætter:

"Forskningsdelen er netop kernen af et ph.d.-projekt. Det er derfor vigtigt, at denne sikres bedst muligt, og at forsinkelser og forringelser i ph.d.-studerendes forskeruddannelse tages dybt seriøst."

En af forfatterne af debatindlægget er den molekylære biomediciner Rune Busk Damgaard. Ham portrætterede Pharma i årets sidste nummer i anledning af, at han blev optaget i Det Unge Akademi. Her fortæller han også om sit syn på den danske ph.d.-uddannelses konkurrencedygtighed i forhold til udlandet.

Pharmadanmark mener, at det ikke mindst er vigtigt at sørge for, at forsinkelser på grund af COVID-19 ikke betyder, at en masse værdifuld forskning ryger på gulvet – forskning som henad vejen kan gøre en forskel for alvorligt syge mennesker, og som også kan være en økonomisk gevinst for samfundet i form af nye produkter.

Pharmadanmark var allerede før COVID-19 meget opmærksom på vilkårene for ph.d-stipendiater, idet deres karriereveje og arbejdsbetingelser over en årrække er blevet langt mindre attraktive.

Forholdene for ph.d.-stipendiater under COVID-19 er dermed blot en understregning af en grundlæggende problemstilling omkring de vilkår, vi byder forskere herhjemme.