Otte glade vindere af kliniske forsøg og afprøvninger

07.06.2023


Der var jubelbrøl og store smil på den røde løber, da vinderne af åres kliniske forsøg og afprøvninger onsdag velfortjent blev kåret i Lægemiddelindustriforeningens lokaler (Lif). 

Med guldballoner og bobler i glassene var der igen i år lagt op til en storstilet fejring af folkene bag de kliniske forsøg og afprøvninger, der er helt afgørende for udvikling af nye, effektive og skånsomme behandlinger til patienterne. 

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (v) indledte seancen med en festtale.
 
”Vi har en historisk og stærk international position indenfor klinisk forskning, og vi er stadig med helt fremme, når det kommer til kliniske forsøg og afprøvninger målt per indbygger. Over de seneste 10 år er antallet af kliniske lægemiddelforsøg steget med næsten 40 procent. Og Danmark er det land i Europa og OECD, hvor der udføres flest kliniske forsøg per indbygger,” sagde ministeren blandt andet i sin tale. 

Ministerens festtale

 

Hele 85 forskellige afdelinger, forsøg, projekter, forskere og ildsjæle var indstillet til årets otte priser for Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger 2023. 

Formand for Pharmadanmark, Tanja Villumsen, var med i dommerjuryen, som havde snævret feltet ind til tre nominerede i hver kategori. Hun var selv på scenen tre gange for at overrække priserne.

Tanja begrunder

”Vinderen har udmærket sig ved at performe og levere helt uden sidestykke, hvilket fik vores blod til at bruse begejstret. Vinderen har tilmed spillet en stor rolle i, at vi snart har en meget bedre behandling på vej til patienter i Europa og USA, ” begrundede Tanja Villumsen blandt andet fra podiet, da hun overrakte prisen for ’Årets virksomhedsinitierede kliniske forsøg’ til Martin Hutchings og klinisk afprøvningsteam, Hæmatologisk afdeling, Rigshospitalet. 

Teamet havde i samarbejde med Roche arbejdet med et molekyle til behandling af lymfekræft. I dag er lægemidlet godkendt i Canada og omkring 1000 patienter er på verdensplan blevet behandlet med metoden. Behandlingen ligger nu til godkendelse hos EMA og FDA.

I år var der med en særlig temapris og debat om samme emne også fokus på de små, sjældne og oversete sygdomme.

Det er Danske Patienter, Dansk Selskab for Fysioterapi, Dansk Sygepleje Selskab (DASYS), Lægemiddelindustriforeningen (Lif), Lægeforeningen, Lægevidenskabelige Selskaber, LVS, Medicoindustrien, Pharmadanmark og Trial Nation der med Dagens Medicin som mediepartner står bag priserne.

alle vindere

Du kan læse mere om prisuddelingen og alle vinderne her