
I lyset af den alvorlige COVID-19 krise har de nordiske foreninger for farmaceuter og andre life science-specialister vedtaget en fælles erklæring om vaccineforskning og adgang til vaccinerne.
”Den Nordiske Farmaceutunion (NFU) vil arbejde for at etablere et fælles europæisk beredskab med fokus på både vaccineforskning og produktionskompetence og på at sikre de nødvendige forsyninger for at beskytte Europa mod fremtidige epidemier. NFU er overbevist om, at det er vigtigt at stå sammen i Europa og fokusere på fælles indsats, så vi kan klare en fremtidig pandemi eller lignende store sundhedsmæssige udfordringer,” lyder det i den fælles erklæring ’Joint Nordic declaration to work for a joint European vaccine research and access’.
NFU består af Pharmadanmark og farmaceutforeningerne i Sverige, Norge, Finland og Island.
Erklæringen fortsætter:
”Hvis Europa står over for en alvorlig sundhedskrise, er det vigtigt, at hvert land ikke arbejder for kun at sikre sin egen forsyningssikkerhed og produktion af vacciner, men i stedet samarbejder på tværs af grænser og finder fælles løsninger i Europa. Gennem en fælles indsats vil Europa være stærkere både økonomisk, men også med hensyn til forskningsindsats.”
For at opnå dette kræves dette, mener de nordiske foreninger, at der skal oprettes et europæisk beredskab med fokus på:
- Udvikling af en potentiel vaccine mod vira som COVID-19 ved at prioritere forskning gennem fælles indsats
- Sikring af videnudveksling på tværs af eksperter inden for sundhedsområdet ved etablering af netværk
- Styrkelse af den europæiske støtte til vaccineproduktion for at sikre forsyningssikkerheden og især vaccineproduktionskompetence i Europa
- En fleksibel og robust reguleringsproces, så en hurtig godkendelse er mulig uden at sænke standarderne for vaccinekvalitet, sikkerhed og effektivitet.
Erklæringen understreger, at de farmaceutiske og medicinske faglige kompetencer er vigtige for at nå disse mål, da foreningernes medlemmer har stor indsigt i – og forstår aspekterne af – udvikling og kvalitetssikring af vacciner og kan rådgive om dem.
Konkret vil de nordiske foreninger i fællesskab blandt andet sætte politisk og fagligt fokus på fordelene ved at styrke europæisk vaccineforskning, ligesom de vil arbejde for at støtte offentlig-private partnerskaber om vaccineudviklingen.
Det er i øvrigt ikke første gang, at de nordiske foreninger går sammen i en fælles indsats under en sundhedsmæssig krise. Det skete også i 2016 på grund af de stigende problemer med antibiotikaresistens.