Thomas arbejder med målrettet kræftbehandling

04.04.2024

Håbet om at kunne gøre en forskel for de mange patienter, der rammes af kræft, har altid været motivationen for humanbiolog Thomas Tuxen Poulsen. Derfor har forskning i kræftbehandling også været den røde tråd igennem hans karriere. I januar skiftede han til biotek-virksomheden Adcendo til en stilling som Head of molecular oncology. 

Af Charlotte Kiil Poulsen / Foto: Andreas Beck

Pharma 02/2024 - Folk flytter sig

Hvorfor er du skiftet til Adcendo? 
Det trak meget i mig at komme tilbage til den tidlige udviklingsfase, hvor man gennem forskning identificerer nye lægemiddelkandidater og tager dem videre i tidlig klinisk afprøvning.

Det her med, at man på samme tid er med til at kortlægge ny viden og opdage potentielle nye behandlingsmuligheder til gavn for patienter med livstruende sygdomme, det er ekstremt motiverende. Det er i høj grad den del, jeg brænder for.

Samtidig har kræftforskning lige siden min studietid haft min faglige interesse. Sygdommen rammer så mange mennesker, og hvis man kan gøre en forskel her, ville det bare være fantastisk. I mit tidligere job spændte jeg over både tidlige og sene udviklingsfaser og flere sygdomsområder. 

Hvad er Adcendo for en virksomhed?
Navnet udspringer fra forkortelsen ’ADC’, som står for antibody–drug conjugate. Det er disse komplekse molekyler, der er i fokus i vores arbejde. 

ADC’er er en avanceret form for medicin, der kombinerer antistoffers evne til meget specifikt at målrette og binde sig til bestemte celler (for eksempel kræftceller), og så frigive et lægemiddel direkte ind i kræftcellen for at dræbe den.

Det gør ADC’er til en meget målrettet form for behandling, der sigter mod at ødelægge kræftcellerne samtidig med at skaden på de raske celler i kroppens normale væv og organer minimeres, hvilket giver sig udslag i færre af de barske bivirkninger, som er et stort problem med de traditionelle kemoterapier.

Det er virkelig spændende, og ADC er et lægemiddelområde i rivende udvikling.

Fortæl lidt om dit nye job?
Vi er omkring 30 personer i virksomheden, og i mit tidligere job hos Ascendis Pharma var vi vel omkring 700. Jeg var personaleleder i mit tidligere job, og det er jeg fortsat, men jeg har også mange flere kasketter på nu. Sådan er det i en mindre virksomhed.

Der er så mange ting, man skal spænde over, når virksomheden ikke er større. Man tager flere roller på sig, og det er netop, det, jeg synes, er spændende ved at være i biotek. Der er hele tiden nye udfordringer og nye ting, man skal sætte sig ind i.

Jeg synes, starten har været rigtig god. Det tiltaler mig, at man i Adcendo har en ledelse, der alle har stor erfaring inden for ADC-udvikling. Det giver en høj faglighed, som smitter af i hele organisationen. Det kan man mærke, når man er her.

Der er samtidig en fantastisk kultur og et godt sammenhold i virksomheden. Folk er ekstremt dygtige, samtidig med at det sociale vægtes højt, og jeg synes, at det at være med til at bygge en ung biotek organisation op, er superspændende.

Hvordan kan du bruge dine tidligere erfaringer i det her job? 
Jeg kan jo trække lidt på det hele. Nu er jeg jo i research og skal være med til at identificere og evaluere nye targets og strategiske muligheder for at udvide virksomhedens pipeline indenfor målrettet kræftbehandling.

Der kan jeg trække både på min forskningsbaggrund inden for terapeutiske antistoffer, men også min ekspertise inden for både tidlig og sen lægemiddeludvikling.

Jeg kan selvfølgelig også drage nytte af min ledelseserfaring. Foruden mit personalelederansvar er der mange ledelsesværktøjer, der er nyttige i forhold til at implementere og sætte samarbejder op med eksterne partnere såvel som internt i virksomheden.

I det hele taget er det bare sjovt og givende at kunne bruge sin forskningserfaring og erfaring med lægemiddeludvikling til at være med til at bygge en mindre virksomhed op og byde ind med den viden, jeg har.
 

BLÅ BOG: Thomas Tuxen Poulsen, 47 år
  • 1. januar 2024: Adcendo, Executive Director, Head of Molecular Oncology.
  • 2020-2023: Ascendis Pharma, Director Biology & Pharmacology.
  • 2010-2020: Symphogen, Scientist/Senior Scientist/Principal Scientist.
  • 2004-2009: Rigshospitalet, ph.d. og postdoc.
  • 2004: Kandidat humanbiologi, Københavns Universitet.


Læs det samlede Pharma her.