I dag er World Cancer Day

04.02.2019

Over hele verden markeres i dag World Cancer Day for at skabe opmærksomhed på forebyggelse og opdagelse af kræft foruden behandling af sygdommen.

Pharmadanmarks medlemmer spiller også en vigtig rolle i den globale kamp mod kræft, fx i forbindelse med forskning i personlig medicin. Personlig medicin har allerede i nogle år været brugt i sundhedsvæsenet – specielt på kræftområdet – og mange nye lægemidler og diagnostiske værktøjer er på vej. 

Personlig medicin repræsenterer en erkendelse af, at ”one size fits all” lægemidler sjældent er en optimal løsning. Samtidig er bivirkninger ved lægemidler et stort problem for både patienter og samfund. Vi ved i dag, at kræftsygdomme er heterogene – altså forskelligartede – og at der derfor ikke blot findes én standardbehandling til alle patienter med fx lungekræft. Ved at matche den enkelte patients biologi og lægemidlet, kan man gøre behandlingen mere sikker og effektiv: Det rigtige lægemiddel til den rigtige patient.
World Cancer Day arrangeres af Union for International Cancer Control, et globalt netværk af flere end 470 organisationer i over 120 lande.

For nyligt bragte Berlingske et interview med Pharmadanmarks formand Rikke Løvig Simonsen om personlig medicin. Side 37:
https://epaper.dk/partnermedier/life_science_berlingske_dec2018/