Misforstået opfattelse af inhabilitet

30.04.2018

Formand for Pharmadanmark Rikke Løvig Simonsen har skrevet et debatindlæg i Jyllands-Posten.

En række læger fra organisationen Læger uden Sponsor rejste lørdag 14. april i en kronik her i avisen tvivl om Lægemiddelstyrelsens habilitet, fordi flere af styrelsens medarbejdere har været ansat i lægemiddelindustrien eller ejer aktier i medicinalvirksomheder.
Det er naturligvis vigtigt, at læger og patienter kan have tillid til Lægemiddelstyrelsens arbejde, bl.a. godkendelse af lægemidler. Men debattørerne gør med deres firkantede syn på habilitet hverken læger eller patienter en tjeneste. Snarere ville deres tanker svække styrelsen og gøre den til en mindre effektiv kontrollant af lægemiddelvirksomhederne, hvis de blev realiseret.
Modsat debattørerne ser vi det ikke som et problem, at man i styrelsen ansætter medarbejdere fra lægemiddelindustrien. Tværtimod er det en styrke, hvis dygtige fagfolk med stærke kompetencer og erfaring fra industrien vælger ansættelse i Danmarks lægemiddelmyndighed. Det er nemlig helt afgørende, at de rette kompetencer er tilstede i Lægemiddelstyrelsen, så den kan matche industriens dygtige folk og give dem kvalificeret modspil. Det sikrer man bl.a. ved medarbejdermobilitet.
Faktisk ville det være mere bekymrende, hvis trafikken af medarbejdere kun gik fra styrelsen til industrien og ikke også den anden vej – altså en hjerneflugt til industrien.
 
Nej til berufsverbot
Følger man tankegangen i kronikken, skal der altså etableres en form for berufsverbot mod ansættelse i Lægemiddelstyrelse eller anden offentlig myndighed, hvis man tidligere har været beskæftiget i lægemiddel- eller medicoindustrien. Det er åbenlyst urimeligt og bygger på en grundlæggende forkert og uunderbygget antagelse om, at styrelsens medarbejdere er uhæderlige og i lommen på industrien. Det er langt fra vores oplevelse.
Det er vigtigt at slå fast, at man ikke per definition bliver inhabil, fordi man har været ansat i en lægemiddel- eller medico virksomhed. Ligesom alle andre steder i den offentlige forvaltning gælder det, at man kan være inhabil i enkelte spørgsmål af forskellige årsager. Er man det, træder man naturligvis ud af en given sag. Det dikterer reglerne.
Vi har i Danmark passende lovgivning både i de almindeligt gældende forvaltningsregler, i lægemiddellovgivningen og den finansielle lovgivning. Og en i øvrigt lang og god tradition for konkret at håndtere mulige habilitetsproblemer. Ser man på spørgsmålet om aktieposter, er der i børsreglerne klare regler for, hvordan man håndterer insiderviden. Disse regler er tilstrækkelige til at kunne håndtere spørgsmålet om habilitet fra sag til sag.
 
Anerkendt styrelse
Danmark har en internationalt anerkendt Lægemiddelstyrelse, som også gør sig gældende i det fælleseuropæiske arbejde. Det har både patienter og dansk life science industri gavn af. Derfor bør man ikke lægge hindringer i vejen for, at styrelsen kan rekruttere de bedste medarbejdere – og ikke på et misforstået grundlag mistænkeliggøre dens ansatte.