Vi håber på autorisation i 2019

11.03.2019

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har bedt Styrelsen for Patientsikkerhed om et oplæg til en autorisationsordning for farmaceuter og farmakonomer - en farmaceutautorisation har længe været en mærkesag for Pharmadanmark.

”Vi håber, at Styrelsen når det, inden der udskrives folketingsvalg, fordi et valg nok ikke kan undgå at forsinke processen. Men under alle omstændigheder ser vi meget positivt på, at 2019 kan blive året, hvor vi lykkes med at opnå autorisation til farmaceuterne som faggruppe,” siger Rikke Løvig Simonsen, formand for Pharmadanmark, 

Pharmadanmark ønsker autorisation til hele faggruppen, fordi flere og flere farmaceuter har direkte patientkontakt og indgår i behandlingen af patienterne, herunder på hospitaler og i kommuner. Derfor skal lovgivningen følge med, og farmaceuterne skal autoriseres som de sundhedspersoner, de vitterligt er.

"Det handler om anerkendelse af deres indsats, men også i høj grad om at øge patientsikkerheden. Vi er naturligvis meget tilfredse med, at det er lykkedes at skabe lydhørhed om vores ønske om autorisation, og at der nu arbejdes på et konkret forslag i Patientsikkerhedsstyrelsen,” siger Rikke Løvig Simonsen.

Der kom for alvor skred i bestræbelserne på autorisation af farmaceuterne, da Liselott Blixt (DF), formand for folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, i slutningen af sidste år spurgte sundhedsministeren, hvorfor forslaget om behandlerfarmaceuter ikke sikrede autorisation til alle farmaceuter og farmakonomer. Det gav sundhedsministeren i et svar udtryk for, at hun gerne så, og Patientsikkerhedsstyrelsen blev herefter sat i gang med at lave et konkret forslag til en sådan autorisationsordning.