Public affairs manager i Novartis

01.02.2024

Hans Henrik Christensen er uddannet anæstesisygeplejerske, men arbejder i dag som public affairs manager hos Novartis.

Af Charlotte Kiil Poulsen

Pharma 01/2024 - Tema: Profiler i life science

"Jeg er stadigvæk sygeplejerske. Uanset hvad. For fokus på, hvad der er det bedste for patienten, vil jeg altid have.” 

54-årige Hans Henrik Christensen arbejdede i en årrække på både Silkeborg- og Viborg Hospital, inden han blev headhuntet over i lægemiddelindustrien. 

”Den ballast, som jeg har i min faglige rygsæk, bruger jeg, selvom det måske er mindre nu end i mine tidligere stillinger,” siger han og fortsætter:

”Selvom det er mange år siden, jeg har været i sundhedsvæsenet, har jeg stadig en fornemmelse af, hvad der foregår. Samtidig har jeg jo også en basisforståelse af anatomi, fysiologi og lægemidler. Jeg tror, det giver en fordel i forhold til at kunne overskue nye sygdoms- og terapiområder.” 

Søn af en brugtvognsforhandler 
Efter nogle år som anæstesisygeplejerske på Viborg Sygehus blev Hans Henrik i 2004 tilbudt et job i GSK som sælger af deres dengang nye produkt inden for narkose. 

”I dag bruger man det stort set altid indenfor sammedagskirurgi, men dengang havde GSK brug for en anæstesisygeplejerske til at promovere produktet. Jeg er søn af en brugtvognsforhandler, så det med salg lå ligesom lidt i blodet,” griner Hans Henrik Christensen. 

Han arbejdede en håndfuld år med salg og salgsledelse, inden han skiftede til Novartis.

”Patientperspektivet har altid været min kæphest. Det skal give mening for både patient og systemet, og jeg skal kunne stå 100 procent inden for de lægemidler, jeg har med at gøre. Når man møder patienter, der har haft glæde af behandlingen, så giver det mening for mig – det handler for mig altid om, at patienterne skal få det bedre.” 

Skiftende roller 
I 16 år har Hans Henrik Christensen arbejdet i Novartis i forskellige roller indenfor salg, marketing og nu politisk interessevaretagelse. Det seneste år har han haft titlen ’public affairs manager’. 

”Jeg har altid haft en politisk interesse. Derfor har jeg været glad for at komme over i public affairs. Det er voldsomt spændende. Det handler om politisk interessevaretagelse for at skabe de bedste rammer for virksomheden og for at sikre adgang til medicin for nogle sygdomsgrupper, som måske ikke har haft adgang til medicin tidligere.”

Det politiske maskinrum 
Helt konkret indebærer arbejdet dialog med en lang række beslutningstagere – politikere, embedsmænd, patientorganisationer, forskere, læger med flere – inden for et bredt spektrum af sygdomsområder. 

”Vores opgave består oftest i at tilvejebringe ny viden og facilitere en samtale mellem de rigtige mennesker,” forklarer Hans Henrik Christensen.

Novartis udvikler lægemidler inden for en lang række områder, alt fra migræne, kræft, hjerte-kar-sygdomme til meget sjældne genetiske sygdomme, og her er den sundhedsfaglige baggrund en klar fordel.

”Man skal blive lidt af en ekspert inden for en lille niche af sundhedsvæsenet og evne det at formulere konkrete løsninger på de barrierer, som gør, at patienter eksempelvis ikke får den optimale behandling.” 

Et eksempel herpå kunne ifølge Hans Henrik være opsporing af patienter med arveligt forhøjet kolesterol, hvor vi i Danmark halter bagefter for eksempel Norge og Holland.

Et andet eksempel kunne være at indgå i dialog med EU-parlamentarikere om, hvad konsekvenserne af en ny lovgivning på pharma-området vil betyde for den danske life science-industri. 

Sad på spring, da han kunne blive medlem 
Med over tyve års erfaring fra life science-industrien har Hans Henrik Christensen længe følt, at han hørte mest naturligt til i Pharmadanmark. Og faktisk har han i en årrække forsøgt at melde sig ind.

Så da der blev åbnet op for professionsbachelorer, var han klar. 

”Hvis jeg skulle få brug for hjælp, tror jeg på, at Pharmadanmark har den største viden og indsigt til at kunne hjælpe mig. Jeg har også deltaget i nogle af arrangementerne, allerede inden jeg blev medlem, og de har været af høj kvalitet og meget relevante.”
 

Sygeplejersker i life science

I 2023 åbnede Pharmadanmark for, at professionsbachelorer ansat i life science-industrien kunne blive medlemmer af foreningen.

Kristin Iversen, Hans Henrik Christensen og Bashkim Ardian Zumberi var blandt de første til at benytte den mulighed. De har alle tre skiftet sygehuset ud med et job i lægemiddelindustrien. 

Og så er de blandt de første medlemmer i Pharmadanmark med netop dén faglige baggrund.

Nedenfor kan du finde links til artiklerne med Kristin og Bashkim.


Læs de andre artikler i temaet Profiler i life science:


Læs det samlede Pharma her.