16.12.2025
Opskriften har rødder helt tilbage til tiden før 1900-tallet. Birgit fik den på en tur til julemarkedet i Den Gamle By i Aarhus, hvor vaniljekransene bliver solgt i bageriet. Et år valgte de at dele opskriften, så besøgende selv kunne bage de klassiske småkager derhjemme.
Vaniljekransene er nemme at bage og bliver altid gode. Hvert år bager Birgit en stor portion og serverer dem for alle, der kigger forbi i løbet af julen – som altid efterlader tomme kagedåser og ros i rigelige mængder.
Opskrift
Ingredienser (ca. 100 stk.):
- 500 g mel
- 2 æg
- 350 g smør
- 300 g sukker
- 1 vaniljestang
- 250 g mandler
- 2 knsp. bagepulver
Fremgangsmåde:
Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland med lidt sukker. Alternativt kan du bruge 2 tsk. vaniljesukker, men smagen bliver bedst med ægte vanilje. Hak mandlerne og rør alle ingredienserne sammen til en ensartet dej.
Lad dejen hvile et koldt sted i minimum 2 timer. Kør herefter dejen gennem en kødhakker og form kranse i den ønskede størrelse. Læg dem på en bageplade med lidt afstand, så de ikke flyder sammen.
Bag vaniljekransene ved 200 °C, til de er gyldne. Det tager ca. 6-7 minutter, men det afhænger af din ovn. Birgit bager dem altid på almindelig ovn, da det giver ekstra sprøde kager.
Opbevar vaniljekransene i en lufttæt beholder, så holder de sig sprøde og lækre længe.

Tip
Vil du skrue yderligere op for vaniljesmagen, kan du blende den tomme vaniljestang sammen med en del af sukkeret i en foodprocessor og blande det i dejen. Det giver en dybere og mere aromatisk vaniljesmag.
