10.12.2025
Bo har brygget denne snaps igennem de sidste 20 år, men opskriften stammer faktisk helt tilbage fra naboen til hans barndomshjem, deraf opskriftens navn. I dag bor Bo i Virum med sin kone, og selvom deres nabos store valnøddetræ tager lidt af aftensolen, er han glad for, at der hvert år ender en lille pose med valnødder på deres køkkenbord.
I modsætning til opskriften på hjemmelavet glögg-ekstrakt fra sidste uge, skal du i denne opskrift væbne dig med en god portion tålmodighed. For selvom det kun tager få minutter at lave snapsen, skal den trække i mindst et år, før den bliver rigtig god. Til gengæld er det hele ventetiden værd, så gem denne opskrift til, du igen kan få fingrene i grønne valnødder.
Opskrift
Opskriften her er en essens, der skal tyndes op, og giver ca. 3-7 flasker færdig valnøddesnaps.
Det skal du bruge (til 0,7 liter essens):
- 5-10 grønne valnødder
- 1 flaske klar snaps
- Flaske eller glas med tætsluttende låg
Fremgangsmåde:
1. Høst nødderne
Til denne opskrift er det vigtigt at bruge grønne valnødder, der endnu ikke er begyndt at danne den hårde, brune skal. En regel er, at man skal kunne stikke en strikkepind igennem. I sensommeren (fra slut juli og hen i august) er valnødder helt perfekte til at lave (næste års) julesnaps af. Hvis du ikke selv – eller én i dit nabolag – har et valnøddetræ, kan du f.eks. købe dem på Rune Jakobsen.
Pluk de grønne nødder direkte fra træet og vask dem. Skær dine nødder i kvarte med en skarp kniv. Det er en god idé at bruge handsker, når du skærer de umodne nødder, da den grønne saft farver kraftigt.
2. Fyld på flaske
Kom dine valnødder i en rengjort flaske eller et sylteglas med låg og hæld snaps over nødderne, så de er dækket. Brug gerne klar Brøndum snaps – det gør valnøddesnapsen lidt mere blød og rund, fordi denne snaps er tilsat en smule honning. Undlad at bruge en billig vodka.
3. Hav tålmodighed
Luk låget til og stil valnøddeessensen et mørkt sted og trække i minimum 5-6 måneder – men jo længere tid jo bedre. Snapsen antager først en giftiggrøn farve, men bliver med tiden mere mørkebrun. Du kan evt. ryste snapsen med jævne mellemrum.
4. Filtrér og hav mere tålmodighed
Filtrér valnødderne fra ved at lade essensen løbe igennem et kaffefilter. Essensen skulle gerne have en flot, mørk farve nu. Fyld den igen på flaske og lad den stå i minimum 5-6 måneder mere.
5. Fortynd essensen
Fortynd essensen med snaps i forholdet 1 del essens til 3 dele snaps, eller efter egen smag – prøv dig frem. Alt efter hvor stærk din essens er, og hvor stærk du ønsker din valnøddesnaps, bliver der ca. 3-7 flasker valnøddesnaps.
Tip: Du kan med fordel komme økologiske valnøddeskaller ned i din flaske med valnøddebjesk og gemme den i årevis.
Når du har fortyndet essensen, skal snapsen stå mindst en måned mere, så smagen kan samle sig. Jo længere tid snapsen står, jo bedre bliver den, og det gælder både for essensen og bjesken (den fortyndende snaps). Hvis du kan holde fingrene fra den hele 10-15 år, får valnøddesnapsen en lækker cognac-agtig smag.
Når din snaps har trukket, er der kun tilbage at nyde den. Bo bruger f.eks. snapsen til ost og desserter.

Bos hjemmelavede snaps
Bos valnøddesnaps fra i år (tv.) med nødder fra et træ ved Kaningården i Virum. Flasken til højre er essens fra 2006, som Bo har fortyndet op med snaps i 2009 og tilsat skallen af en brun valnød. Den har fået en dyb mørk farve og en himmelsk smag og duft – og den bliver kun bedre år for år.
