Klinisk erfaring kan bruges bag skrivebordet

01.02.2024

Bashkim Ardian Zumberi er glad for, at han har erfaring som klinisk sygeplejerske, for det bruger han i sit nuværende job som clinical supply coordinator i Novo Nordisk i Måløv.

Af Charlotte Kiil Poulsen / Foto: Andreas Beck

Pharma 01/2024 - Tema: Profiler i life science

Bashkim Ardian Zumberis interesse for lægemiddeludvikling blev vakt, mens han arbejdede som sygeplejerske.

”Jeg så jo hele tiden firmaernes navne på medicinpakningerne, når jeg for eksempel var i medicinrummet. Jeg tænkte, at lægemiddeludvikling lød spændende, men jeg var i tvivl, om man overhovedet kunne bruge sygeplejersker i farma-branchen, eller om det kun var for folk med en kandidatgrad,” erindrer han. 

Bashkim havde i mange år arbejdet helt tæt på patienterne. Først som SoSu-assistent og siden som trombolysesygeplejerske på Roskilde Sygehus, og det var blevet tid til at prøve noget nyt. 

Life science er en verden for sig
Springet over i life science var ikke helt lige til for Bashkim Ardian Zumberi.

”Hvad skal man gøre, hvordan kommer man ind, hvilke job skal man lede efter? Life science er jo en hel verden for sig, og det er ikke en verden, man umiddelbart har lært så meget om under uddannelsen til sygeplejerske,” fortæller han. 

Her kunne en fagforening som Pharmadanmark have været nyttig i forhold til hjælp og sparring, men på det tidspunkt optog foreningen ikke professionsbachelorer. 

I stedet hyrede Bashkim en privat coach, og via en facebookgruppe for sygeplejersker kom Bashkim også i kontakt med en erfaren sygeplejerske, der arbejdede i industrien og kunne fortælle mere om arbejdet. 

”Jeg følte helt klart, at jeg havde noget at bidrage med, men det var godt lige at få hjælp til at sætte ord på de kompetencer, der var relevante,” forklarer Bashkim. 

Hans første job i industrien var et barselsvikariat som pharmacovigilance specialist i Leo Pharma. 

Siden er han skiftet til sit nuværende job som clinical supply coordinator i Novo Nordisk i Måløv. 

Godt kollegaskab
Selvom arbejdet og kulturen i life science er meget anderledes end på sygehuset, minder samarbejdet og kollegaskabet om hinanden. 

”Folk hjælper hinanden. Hvis man rækker ud til sine kollegaer, fordi man er i tvivl om en opgave, så får man hjælp. Folk elsker at lære fra sig, og man løfter i flok. Det har jeg også været vant til på hospitalet, og det er virkelig noget, jeg sætter pris på.” 

Bashkim arbejder i en mindre afdeling i Novo Nordisk, som arbejder med stamcelleterapi. Her har han blandt andet ansvaret for afvigelser og klager i forhold til clinical supply. Hans kollegaer har vidt forskellige uddannelsesbaggrunde, og det er positivt:

”Det er fedt, for vi kan alle sammen byde ind med forskellige vinkler i forhold til vores faglighed.” 

Fagligheden kommer i spil 
Bashkim Ardian Zumberi er glad for at arbejde med udvikling af lægemidler. Han kan tydeligt se, de fordele han har fået ved at have prøvet den kliniske hverdag som sygeplejerske med patientkontakt og medicinering. 

”Man kan tage meget med sig fra sygehuset. Både indenfor pharmacovigilance og her i clinical supply har jeg kunnet bruge min erfaring fra gulvet. Jeg er meget glad for, at jeg prøvede at være ansat som sygeplejerske på et sygehus nogle år, inden jeg kom til industrien, det har givet mig meget viden og erfaring,” siger han og fortsætter: 

”Det her med, hvad der kan lade sig gøre on site, og hvad der ikke kan lade sig gøre, har jeg en god fornemmelse af. Det er ikke altid til at gennemskue, hvis man ikke har været der i virkeligheden, det giver mig da en lille fordel, og det er også noget jeg oplever, at mine kollegaer jævnligt spørger mig til.” 

Sygeplejerskefagligheden ligger da også lige under overfladen.

”Mit arbejde handler stadig om at sikre den bedste behandling til patienterne, og det er vigtigt for mig.”
 

Sygeplejersker i life science

I 2023 åbnede Pharmadanmark for, at professionsbachelorer ansat i life science-industrien kunne blive medlemmer af foreningen.

Kristin Iversen, Hans Henrik Christensen og Bashkim Ardian Zumberi var blandt de første til at benytte den mulighed. De har alle tre skiftet sygehuset ud med et job i lægemiddelindustrien. 

Og så er de blandt de første medlemmer i Pharmadanmark med netop dén faglige baggrund.

Nedenfor kan du finde links til artiklerne med Hans Henrik og Kristin.


Læs de andre artikler i temaet Profiler i life science:


Læs det samlede Pharma her.