Folk flytter sig: Kian forfølger drømmen

24.10.2022

Pharma 08/2022

FOLK FLYTTER SIG En nedlagt stilling blev startskuddet for Kians drømme om at blive selvstændig

Af Charlotte Kiil Poulsen / Foto: Pharmadanmark

Hvorfor blev du selvstændig?
Da min arbejdsplads lukkede for de aktiviteter med kliniske forsøg, som jeg sad med, var vi en gruppe af folk, der blev afskediget. Men vi havde jo oparbejdet et indgående kendskab til decentrale kliniske forsøg, så vi var en håndfuld, der havde mod på at arbejde i retning af at tilbyde den ydelse i vores egen virksomhed.

Men før vi er der, hvor vi kan tilbyde at udføre kliniske forsøg, er der nogle ting, der skal etableres. For eksempel skal vi have bygget noget software. Det tager lidt tid, før det er klar. I den mellemliggende tid har jeg valgt at arbejde som konsulent.

Hvordan vil du balancere dine to selvstændige kasketter?
Det er lidt et hjertebarn for mig at kunne lave den virksomhed med de decentrale kliniske forsøg sammen med mine tidligere kollegaer. Derfor passer det mig godt at arbejde som konsulent. Det giver en fleksibilitet, som gør, at jeg har tid til mit hjertebarn.

Hvordan har opstarten været?
Det har været lidt udfordrende at finde ud af at få engageret en advokat og en revisor og finde ud af, hvilke forsikringer jeg skulle have på plads, og hvordan skat og moms fungerer. Her har jeg da været lidt nervøs for, om jeg nu får gjort det hele rigtigt. Der er en del, man lige skal have på plads, som er nyt, og som man lige skal sætte sig ind i. Men både advokat og revisor er meget behjælpelige med at få mig i gang, og priserne er faktisk overkommelige, så hvis man bare har en lille opsparing, så kan det sagtens gå an. Jeg har fundet min advokat og revisor via netværk. Ofte kender man jo nogen, for eksempel via LinkedIn, som har prøvet det, og kan anbefale nogen. Det er absolut ikke noget, der skal afskrække andre fra at starte op selv.

Er du nervøs for, om det kan hænge sammen?
Jeg er ikke rigtig nervøs. Det er bare et spørgsmål om, hvor lang tid det tager at få nok kunder til, at jeg har en fast indtægt. Det er da lidt spændende, hvor hurtigt det går. Og med de energipriser, der er kommet, er det blevet en tand mere spændende. Men jeg kan jo se med de samtaler, jeg har med folk, at der er efterspørgsel efter mine ydelser.

Jeg kan også se på alle de mange konsulenter, som jeg tidligere har arbejdet sammen med, at jeg har den erfaring , som gør at jeg kan levere ydelser i forhold til GCP.
Samtidig kunne jeg i mine tidligere jobs se, at det er svært at få konsulenter for tiden. Så min tanke er, at det mest handler om at få skabt kontakten og få fortalt dem, at jeg er tilgængelig. Jeg har ikke lavet en dato for, hvor lang tid jeg vil give det, men med jobmarkedet, som det er, burde der være alle muligheder. Det er netop den store efterspørgsel på arbejdskraft i life science, der gør, at jeg har mod på at være selvstændig. Og man kan jo altid gå tilbage og søge et normalt job.

Hvordan er det pludselig at skulle ud og sælge sig selv på den måde?
Der har jeg måttet opdyrke nogle nye kompetencer. Jeg forsøger bare at kaste mig ud i det. Jeg ringer til folk, jeg kender, og jeg tager fat i konsulenthuse, som tager freelancere ind, og taler med dem om, hvilke services de måske kan sælge videre.

Hvad bekymrer dig mest?
Det, jeg er mest bekymret for, er, om det nu vil tiltale mig at være mig selv i forhold til at have et fast job. Jeg tænker dels over, hvilke typer opgaver jeg vil få som konsulent, og om jeg kan undvære det sociale aspekt ved at have kollegaer. Jeg tænker også over, om jeg kan styre min arbejdstid, når jeg skal arbejde for mig selv. Jeg håber jo at have større mulighed for selv at kunne justere, hvor meget arbejde jeg har. Men om jeg kan styre det, når det kommer til stykket. Det ved jeg endnu ikke. 

Hvor ser du dig selv om et år?
Jeg håber, at hvis du ringer igen om et års tid, så fylder mit konsulentjob halvdelen af tiden og forsøgene den anden halvdel. Om to år håber jeg, at de decentrale kliniske forsøg fylder det hele.

Blå bog

Hjælp til selvstændige