
Fysisk & psykisk arbejdsmiljø
Arbejdspladsen skal både i den fysiske indretning og i det psykiske arbejdsmiljø understøtte en sund arbejdsplads, hvor arbejdet kan udføres forsvarligt.
Fysisk arbejdsmiljø kan handle om alt fra ergonomi til temperatur og rygning. Psykisk arbejdsmiljø kan handle om psykosociale belastninger, relationer, krænkende handlinger og stress.
Det er lovpligtigt for alle virksomheder med ansatte at udarbejde en skriftlig APV (arbejdspladsvurdering).
APV´en skal indeholde en vurdering af sikkerheds- og sundhedsforholdene på arbejdspladsen og er virksomhedens redskab til at holde styr på arbejdsmiljøet.
Det fysiske arbejdsmiljø
De fysiske rammer for udførelse af arbejdet drejer sig blandt andet om:
• Størrelsen på din arbejdsplads
• Ergonomisk korrekt og individuel indstilling af arbejdsplads, hvilket også er relevant i forhold til hjemmearbejde
• Hvor varmt og koldt der må være
• Hvor meget støj der må være
• Krav til kemiske – og allergifremkaldende stoffer med mere.
Alle disse forhold er reguleret af Arbejdstilsynet, der har fastsat grænseværdier, som arbejdspladsen som udgangspunkt skal holde sig inden for.
Generelt anbefaler Arbejdstilsynet eksempelvis, at der ved stillesiddende og stillestående arbejde ikke bør være under 18 °C. Falder udendørstemperaturen pludseligt, eller er der ugunstige vindforhold, accepterer Arbejdstilsynet lavere temperaturer i en kort periode.
Arbejdstilsynet vil også acceptere lavere temperaturer, der er fastsat af andre myndigheder, blandt andet ved håndtering af lægemidler i forbindelse med produktion. Dog skal så mange opgaver som muligt udføres under de normale temperaturforhold.
APV (arbejdspladsvurdering)
Det er lovpligtigt, at alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig APV (arbejdspladsvurdering).
APV´en skal indeholde en vurdering af sikkerheds- og sundhedsforholdene på arbejdspladsen og er virksomhedens redskab til at holde styr på arbejdsmiljøet.
Ved at arbejde systematisk og effektivt med APV´en får virksomheden kortlagt arbejdsmiljøet og udpeget de områder, hvor der er behov for en indsats. Dernæst kan en virksomhed med resultatet fra APV´en lægge en plan for, hvordan man konkret vil arbejde med de forskellige områder for at forbedre arbejdsmiljøet.
En APV skal revideres, når der sker ændringer i arbejdet, arbejdsmetoder og arbejdsprocesser, og ændringerne har betydning for sikkerhed og sundhed. APV´en skal desuden revideres hvert tredje år.
Rygning
Arbejdsgiveren er forpligtet til at medvirke til et røgfrit miljø for at forebygge sundhedsskadelige effekter af passiv rygning.
Ifølge lov om røgfri miljøer er det som udgangspunkt forbudt at ryge indendørs på arbejdspladsen. Virksomheden kan dog tillade rygning i rygekabiner eller rygerum. Det er desuden et krav, at arbejdspladsen har en skriftlig rygepolitik, hvor det gøres klart, om man må ryge på arbejdspladsen. Hvis rygning er tilladt, skal det tydeligt fremgå, hvor der må ryges – for eksempel i et særlige rygerum.
Det psykiske arbejdsmiljø
Mange forhold spiller ind på det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Det kan blandt andet være:
Den måde arbejdet er planlagt og tilrettelagt på
De organisatoriske forhold af betydning for de ansattes arbejde
Arbejdets indhold, herunder kravene i arbejdet
Den måde arbejdet udføres på
De sociale relationer.
Det er individuelt, hvordan vi hver især bliver påvirket af det psykiske arbejdsmiljø, men generelt påvirker det mennesker negativt, hvis ovenstående forhold ikke er i fokus og bliver prioriteret på arbejdspladsen.
Problemer i det psykiske arbejdsmiljø resulterer ofte, hvis det ikke håndteres, i blandt andet sygdom, stress, mobning og chikane.
Hvis du som medarbejder oplever problemer med arbejdsmiljøet, anbefaler vi, at du taler med din arbejdsmiljørepræsentant, da han/hun har pligt til at tage hånd om både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø. Du er også altid meget velkommen til at kontakte Pharmadanmark for nærmere rådgivning.