Detektiver i psykiatrien

28.09.2023

Pharma 07/2023

ET DØGN MED: Medicin fylder meget i den psykiatriske behandling, og både behandlingen og diagnoserne kan være komplekse. Altså et oplagt sted for lægemiddelfaglige kompetencer. Derfor valgte de to farmaceutstuderende Ida Kronberg Jensen og Emma Frølund Vanddam at tilbringe en uge af deres apoteksophold på et psykiatrisk sengeafsnit i Vordingborg. 

Af Charlotte Kiil Poulsen / Foto: Privat

05.40
Vi står op, tidligere end vi plejer, for vi har lidt længere transporttid i denne uge. I går deltog vi i ’Trygtræning’, som alle der arbejder i psykiatrien modtager jævnligt. Vi føler os godt klædt på og er spændte på ugen. 

06.10
Vi sidder på terrassen og spiser morgenmad og får en kop kaffe, inden vi skal ud ad døren. Håret er sat op, smykkerne lagt væk og de gode sko snøret. Det er dresscoden i psykiatrien.

06.50 
Vi cykler til stationen i Nykøbing Falster, hvor vi midlertidigt bor, mens vi er på studieophold på apotek.

08.00
Psykiatrien i Vordingborg er omgivet af skov og store græsarealer. Vores kontaktperson i PAM (Psykiatrisk Akutmodtagelse), som er farmaceut, henter os på parkeringspladsen. Vi får uniformer, adgangskort og alarmer.

Hun er meget sød og fortæller os, hvordan stedet fungerede i gamle dage, hvor de indlagte hjalp til med konkret arbejde på stedet, og hvordan overlægen boede i hovedbygningen.

Bygningerne er gamle og flotte. Her er meget idyllisk og virker roligt.

08.30 
Vi er med til morgenkonference med alle læger, psykologer, sygeplejersker og sosu-assistenter.

Lægen, som har været på nattevagt, gennemgår alle de patienter, der er blevet indlagt det seneste døgn, herefter bevæger alle sig ud til deres respektive afdelinger.

Der er kommet mange nye patienter, så der er travlt, men alle tager sig god tid til os. 

09.00 
Vi følger med vores farmaceut. Der er morgenmøde med personalet på PAM, hvor de indlagte patienter bliver drøftet.

Inden mødet har farmaceuten allerede dannet sig et overblik over, hvilken medicin patienterne får, og hvilke patienter det vil gavne at have en medicinsamtale med.

Hun har også dannet sig et billede af, om patienten er compliant og tager medicinen som tiltænkt.

09.20 
Vi sidder i personalerummet med farmaceuten, hvor vi mere detaljeret gennemgår en patients medicinliste.

Vi kigger på doseringer, indikationer og mulige interaktioner mellem de lægemidler, patienten får. Vi kigger også i FMK og ser på, om patienten har afhentet sine præparater på apoteket.

Det kan give et indblik i patientens compliance. Det giver god faglig mening og er rigtig spændende.

10.00 
Vi går til patientens stue sammen med farmaceuten, og taler med ham om hans medicin; om han har overblik over sin medicin, om han får taget den, og om han oplever nogle bivirkninger.

Han har ved sin indlæggelse medbragt sin doseringsæske. Den gennemgår vi, og identificerer de forskellige tabletter for at få en idé om, hvor compliant han er.

Det er lidt et detektivarbejde at være farmaceut i psykiatrien.

11.30 
Vi spiser vores madpakker i frokoststuen. Vi sludrer med farmaceuten både om det faglige og vores fritid. 

12.00 
Vi laver sammen med farmaceuten et farmaceutnotat med forslag til ændringer i medicin på baggrund af vores gennemgang og samtale med patienten.

I FMK ligner det, at han skulle være steget i dosis på et bestemt præparat, men i doseringsæsken ser det ikke ud til, at han har fået den øgede dosis.

Vi finder lægen og drøfter notatet. Lægerne tager generelt godt imod de forslag, farmaceuterne kommer med. 

12.45 
Middagskonference på storskærm med distriktspsykiaterne i Psykiatrien Syd. 

13.00 
Vi bliver knyttet til hver vores psykiater, som vi følger de næste par timer. Vi går ind på lægens kontor og kigger på, hvem den næste patient er, og hvilken medicin patienten får. Vi snakker om, hvordan medicinen virker og i hvilke doser.

Når der er en patient, psykiateren ikke kender, så bruger hun lidt mere tid på at læse op på patienten, inden patientsamtalen. Så går vi ind til patienten.

Psykiateren taler generelt meget med patienterne om, hvordan de har det, og hvad patienterne selv mener, de har behov for i forhold til at få det bedre.

Der er god tid, og samtalerne forløber roligt og godt, selvom det er meget svære og tunge emner. Psykiateren forsikrer mange gange patienterne om, at de nok skal få det bedre, og at de nok skal få hjælp.

Det er meget spændende og lærerigt at se denne del af behandlingen og komme så tæt på patienterne.

Det er også overraskende for os at se, hvor meget samarbejde, der er mellem socialrådgivere og kommuner i forhold til at etablere et godt netværk, når patienterne kommer hjem. 

Det er jo en akutmodtagelse, så der er fokus på at finde ud af, om patienterne skal indlægges, eller om de skal hjem igen. 

15.00 
Dagen slutter i psykiatrien, og vi cykler mod stationen for at tage toget tilbage til Nykøbing Falster.

16.00
Vi sætter os på terrassen og slapper lidt af og taler dagen igennem. Vi kunne sagtens bruge mere end en uge hernede. Her er så meget at lære og mange komplekse medicincases.

Det er også rigtig godt at få et indblik i klinisk farmaci, som vi ikke har så meget af på studiet på Københavns Universitet. Vi taler om, at særligt det tværfaglige samarbejde er meget inspirerende. 

17.00 
Vi handler og løber en tur.

19.30 
Vi spiser aftensmad og slapper af på sofaen med en god film.

22.00 
Tid til at komme i seng. Vi skal tidligt op igen i morgen.
 

Fakta
For anden gang havde Sygehusapoteket i Region Sjælland arrangeret, at seks farmaceutstuderende kunne tilbringe en uge af deres apoteksophold 
sammen med afdelingens faste farmaceuter i psykiatrien. De var fordelt på tre forskellige lokationer. Ida og Emma var i Vordingborg. Andre var i Roskilde og Slagelse.


Læs det samlede Pharma her