Fra timeout til direktørjob

30.03.2023

Pharma 03/2023 - Folk flytter sig 

Charlotte Qwist skiftede en selvvalgt karrierepause ud med et direktørjob i James Lind Care, CEO.

Du kommer fra en selvvalgt karrierepause på et halvt års tid og over til et direktørjob – hvordan hænger det sammen?
Ja, det er rigtigt, jeg har senest arbejdet som Senior Director i den norske biotekvirksomhed Nykode Therapeutics, hvor jeg trivedes rigtig godt og blandt andet var med til at bygge den danske del af organisationen op.

Men jeg følte sidste år også, at jeg var et sted i mit liv, hvor jeg havde behov for at mærke efter, hvad det egentlig er, jeg skulle fokusere på i resten af min karriere. Den slags overvejelser synes jeg ikke, at jeg har haft ordentlig tid til at gøre mig tidligere. 

Jeg valgte derfor at tage mig noget tid til at være sammen med min familie og reflektere over tingene. Det er ikke, fordi jeg som andre har gået Caminoen eller lavet noget andet helt særligt. Men det har været en pause, som har været sund og givende for mig.

Jeg var faktisk ikke nået at blive særlig konkret med mine tanker og fremtidsplaner, før jeg blev kontaktet af en headhunter, som var på udkig efter en profil til en stilling som CEO for James Lind Care. Derefter startede så en spændende proces, der gjorde mig rigtig nysgerrig efter at prøve kræfter med den rolle.

Så det er egentlig lidt en tilfældighed, at det lige blev hos James Lind Care, men alle jobskifter i min karriere har sådan set været mere eller mindre tilfældige. Jeg er nemlig nysgerrig og vil gerne udfordres. Derfor sagde jeg også ja tak til denne spændende mulighed.

Hvad er James Lind Care for en virksomhed?
James Lind Care er en europæisk virksomhed, som er baseret på et netværk af patientfællesskaber – patient communities.  Det er patienter, med kronisk sygdom, som har en interesse i udvikling af ny medicin eller specifikt ønske om deltagelse i klinisk forskning.

I Danmark kan man melde sig ind i Forskningspanelet, som i øjeblikket tæller mere end 140.000 medlemmer. James Lind Care har patientfællesskaber i syv europæiske lande, som tæller cirka en kvart million medlemmer.

Når man melder sig ind, bliver man kontaktet af en af vores sygeplejersker, der så spørger ind til ens sygdomshistorik og symptomer. Så undersøger vi, om der er et match med et af de kliniske studier, som vi supporterer virksomheder med. Vi har altså et samarbejde med lægemiddelvirksomheder rundt omkring i verden, hvor vi tilbyder kvalificeret rekrutteringsservice til deres kliniske forsøg. 

Vi faciliterer patientens rejse henimod deltagelse i et klinisk forsøg og følger dem helt til dørs. Det er attraktivt for patienter at være med i Forskningspanelet, for det giver dem en mulighed for at være med i et klinisk forsøg, hvor de måske bliver tilbudt ny og innovativ behandling.

Det er også attraktivt for lægemiddelvirksomheder at samarbejde med James Lind Care, da de patienter, som vi henviser til kliniske forsøg, allerede er vurderet i henhold til forsøgets kriterier. På den måde spares der mange ressourcer hos både lægemiddelvirksomheden og de deltagende forsøgsafdelinger. 

For mange af vores patienter er der ikke et klinisk forsøg, som passer til dem her og nu, men det giver stadig god mening for dem at være med i vores netværk, fordi de gennem os får information om nye behandlingsgennembrud eller anden interessant patientrelevant information. Vi udsender nyhedsbreve til vores medlemmer for at holde et engagement løbende i gang hos dem.

Vi har også en service, som flere og flere virksomheder benytter sig af; Trial Attractiveness.  

Lægemiddelmyndighederne både i USA, Europa stiller stigende krav til virksomheder/Sponsorer omkring patientengagement og patientinvolvering i lægemiddeludviklingen. En del af det kan være at få patienters input til en klinisk forsøgsprotokol.

Vi har mulighed for at få meget relevant input, da vi har patientpaneler, som evaluerer en protokol ud fra forskellige kriterier, blandt andet hvor besværligt det vil være for den enkelte at deltage, hvilke elementer der gør det besværligt, og hvor attraktivt det generelt vil være at deltage studiet.

Det er noget, som kan være vanskeligt for virksomhederne at få greb om, men det kan vi gennem vores netværk være behjælpelig med.

Hvad er det attraktive i jobbet for dig?
James Lind Care er en relativt ung vækstvirksomhed – på kort tid er den vokset til at have over 20 fastansatte medarbejdere plus lige så mange eksterne freelancere. I sådan en proces med fokus på vækst og leverancer har udviklingen af interne processer ikke været meget i fokus.

Det er blandt andet en af mine umiddelbare opgaver, og det er en spændende udfordring at skulle stå i spidsen for at professionalisere alle dele af virksomheden, samtidig med at den overordnede strategi fortsat er at vækste og udvikle virksomheden.

Jeg brænder for at inspirere og motivere andre, og jeg brænder for udvikling. Det får jeg på mange måder kombineret her – kombineret med det rent faglige i arbejdet med lægemiddeludvikling.

Er der nogle særlige udfordringer i jobbet for dig?
Jeg har tidligere haft ansvaret for organisationer og større og mindre afdelinger også uden for Danmark, og jeg har arbejdet med projektledelse. Men det er klart, at jeg ikke har prøvet at have ansvaret for en virksomhed, som jeg får nu.

Det er en ny rolle, og jeg er klar til udfordringen, godt hjulpet af min lange erfaring fra ledelse af store organisationer og den faglighed inden for kliniske forsøg, jeg kommer med.

Jeg er også ansat til at drive væksten yderligere frem i virksomheden og står til ansvar for min bestyrelse og ejerkredsen. Den del er også ny for mig. Jeg udfordrer mig selv mest på de helt overordnede forretningsprocesser. 

Jeg er samtidig startet på en executive MBA på Henley Business School, og det giver mig en mulighed for at transformere det, jeg lærer, direkte her til James Lind Care.

Og så handler det jo også om for mig at bruge mit netværk og være åben og ærlig og meget bevidst om, hvad der er nyt for mig, og hvor det er, jeg har brug for at få noget sparring. 

Jeg er stolt over, at James Lind Care har valgt , at den kombination af erfaring, kompetencer og engagement, som jeg kommer med, er den rigtige for firmaet. 

BLÅ BOG: Charlotte Qwist, 49 år

  • Dec. 2022:           James Lind Care, CEO.
  • Apr. - dec. 2022: Karrierepause. 
  • 2020-2022:         Nykode Therapeutics, Senior Director, Head of Development  Operations.
  • 2014-2020:         Novartis, Nordic Head of Trial Monitoring, Global Development Operations
  • 2012-2014:         Takeda, Associate Director, Global Clinical Program Manager
  • 2007-2012:         Nycomed, Head of Section, Sr Group Leader, Clinical Operations, og International Clinical Project Manager.
  • 2005-2007:         Novo Nordisk, International Trial Manager.
  • 2000-2005:         Medicon, Project Manager, Sr CRA.
  • 1999-2000:         Farmaceut, Amagerbro Apotek.
  • 2000:                   Cand.Pharm., Danmarks Farmaceutiske Højskole

Læs det samlede Pharma 03/2023 her