”Vi frigør tid, så lægerne kan få mere tid til andre opgaver”

09.10.2024

Klinisk farmaceut Mette Lundberg er en del af teamet i Psykiatriens Medicinrådgivning i Region Syddanmark, som blandt andet bidrager med rådgivning og sparring til læger omkring psykiatriske patienter, både i primær- og sekundærsektoren. At styrke psykiatrien handler ikke mindst om at inddrage faggrupper på en anden måde, end hvad man er vant til, understreger Mette Lundberg.

Af Christian K. Thorsted / Foto: Nikolaj Grundtvig

Pharma 05/2024  Serie: Fra molekyle til medicin  Klinisk farmaci på hospital, apotek og kommuner

Hver fjerde dansker rammes af psykisk sygdom, inden de fylder 50, og omtrent 15 procent af børn og unge har været i behandling for en psykisk lidelse, inden de fylder 18 år.

Medicin er ofte en vigtig del af behandlingen, og i Region Syddanmark yder klinisk farmaceut Mette Lundberg og hendes kolleger i teamet Psykiatriens Medicinrådgivning et væsentligt bidrag til at øge kvalitet og sikkerhed i behandlingen.

”Vi er et højtspecialiseret team, som blandt andet bidrager med rådgivning og sparring til læger omkring psykiatriske patienter. Vi leverer et stykke arbejde, som vi er stolte af, og som er direkte brugbart. Lægerne kan tage vores arbejde, og så gå videre til patienten og vælge at effektuere vores råd. Vi er faktisk også en tryghedsskabende faktor for lægerne. Lægerne står i deres hverdag med en masse komplekse patienter, og når vi er inde over deres patienters medicinering, er vi også med til at løfte og understørre deres arbejde,” siger Mette Lundberg.

En evaluering af Medicinrådgivningen viste for nyligt da også, at lægerne sætter pris på teamets indsats: to tredjedele af de adspurgte læger angiver, at rådgivningen sparer dem mindst en time pr. patientspecifik medicingennemgang, og næsten 50 procent siger, at det er mere end to timer.

Dertil kommer, at teamet i rådgivningsfunktionen også besvarer over 200 spørgsmål fra almen praksis om psykofarmaka.

Og ud over fakta om besparelser i lægetid er der i evalueringen også kvalitative kommentarer, som understøtter den positive oplevelse af teamet:

”…Jeg er storforbruger af Psykiatriens Medicinrådgivning og anbefaler også til kolleger inkl. alm. praksis.”

”…Jeg har stor glæde af medicingennemgang, og de fleste patienter bliver positivt overrasket over svarene, især de som har svært ved at skille de forskellige præparater ad...”

Mette Lundberg siger om evalueringen:

”Vi kan i hvert fald nikke genkendende til, at vores arbejde er en direkte gevinst for de psykiatriske afdelinger, og vi er meget glade for det samarbejde, vi har med dem.”

Kompleks behandling
Behandlingen af psykiatriske patienter er kompleks, og det er ikke mindst derfor, at Medicinrådgivningen giver så god mening, forklarer Mette Lundberg. Det psykiatriske område er nemlig helt anderledes end somatikken.

”Vi har ikke effektmål at støtte os opad, for eksempel blodtryksmålinger, der viser, at medicinen virker. Det gør det svært at vurdere, hvor godt patienten egentlig er behandlet. Det komplekse ligger i, at vi skal kunne vurdere effekten fra det ene præparat til det andet – er der måske en lille smule bedring at spore hos patienten, kan man acceptere en bivirkning i forhold til den effekt, man nu har? Der er så mange forskellige aspekter, for eksempel patientens livssituation på et givent tidspunkt, som kan spille ind. Det er hele tiden en afvejning af effekter og bivirkninger, og hvad vi kan tolerere af bivirkninger i forhold til sygdomsgraden.”

Det er hele tiden en afvejning af, hvordan man kan behandle patienterne bedst, og Mette Lundberg og hendes farmaceutkolleger er nødt til at have hele patientens tidligere medicinhistorik med – hvordan har behandlingen tidligere været, har patienten haft mange psykotiske gennembrud, og har alt været prøvet i en tilstrækkelig dosis i en tilstrækkelig lang tid?

”Nogle gange er vores svar til lægerne, at vi ikke har andre forslag end det de allerede har forsøgt, men det er også godt for dem at få det svar, for så kan de have ro i maven ift. at de ikke har overset noget.”

Krævende medicingennemgange
Mette Lundberg bruger to timer – oftest længere tid – på at gennemføre en medicingennemgang.

Det er en grundig gennemgang af patientens tidligere behandlingsforsøg og munder ud i et notat, som ikke alene anfører præparatet, men også omstændighederne under behandlingen samt en grundig beskrivelse af såvel effekt som bivirkninger.

Der kan også rådgives om præparatvalg og konkrete og anvendelige forslag til seponering af medicin, opstart af medicin, skift af medicin og andre opmærksomhedspunkter i forhold til det enkelte præparat, eksempelvis interaktioner.

”Jeg kan kun lave medicingennemgang på én patient ad gangen, fordi der er så mange informationer, jeg skal overskue og forholde mig til. Vi er nødt til meget nøje at gennemgå journalerne, og de kan være meget uoverskuelige. Det kan også være nødvendigt at læse mellem linjerne i en journal – for hvis jeg ser tegn på, at patienten ikke tager sin medicin, så er det jo klart, at det ikke virker,” siger Mette Lundberg, som betegner det som koncentrationsarbejde, men også fagligt motiverende at lave medicingennemgange.

”Jeg møder ikke patienterne, men jeg kan faktisk godt på en eller anden måde komme til at kende dem, i hvert fald den måde de opfører sig på, ved at se på alt papiret bagved dem. På den måde kan jeg sagtens se patienterne for mig.”

Fordi det er så tidskrævende laver Medicinrådgivningen kun medicingennemgange på de patienter, som er allermest komplekse.

”Vi har simpelthen stillet krav om, at der skal være en grund til, at vi kigger på de her patienter. Lægerne ved naturligvis rigtig meget om, hvilke behandlingsalgoritmer de skal følge, om præparatvalg og interaktioner. Vi kan træde til med medicingennemgang i de tilfælde, hvor lægerne kan føle, at de står med ryggen imod muren med hensyn til, hvad de skal gøre.”

Med fra start
Mette Lundberg var med helt fra start, da Region Syddanmark tilbage i 2015 etablerede Psykiatriens Medicinrådgivning.

Hun kom fra primærapotek, men muligheden for virkelig at fordybe sig og blive specialist inden for et behandlingsområde gjorde, at hun valgte at gå den vej.

”Det var learning by doing – det handlede om at få tingene ind under huden. Man kan sige, at vi startede ret meget fra nul i forhold til ikke at have noget specifikt kendskab til psykofarmaka – og til i dag at være dem, som folk ringer til, når de har brug for sparring, både fra almen praksis og de psykiatriske afdelinger. Teamet har gennem otte-ni år opnået ekspertviden på psykofarmaka-området,” siger hun.

Hun er meget bevidst om, at det er medicinen, hun er ekspert på.

”Jeg har selvfølgelig efterhånden erfaring med psykiske sygdomme, fordi jeg har læst så mange patientjournaler igennem, men min opgave er ikke at stille diagnoser. Jeg skal, sammenholdt med patientens diagnose, rådgive om medicinen. Vi forelægger mulighederne på den bedst mulige oplyste baggrund, og så tager lægerne stilling derefter.”

Psykiatriens Medicinrådgivning

Teamet i Psykiatriens Medicinrådgivning består af tre fuldtidsansatte farmaceuter i psykiatriadministrationen, samt en farmaceut som varetager sekretærfunktionen i lægemiddelkomiteen i Psykiatrien. Herudover er to farmaceuter indkøbt fra Sygehusapotek

Fyn (SAF) til dækning af i alt fire dage pr. uge. Teamet har også en lægefaglig konsulent tilknyttet.

Kerneopgaverne er:

  • Rådgivning ved psykofarmakologiske problemstillinger.
  • I primærsektoren drejer det sig om rådgivning via telefon eller mail.
  • I sekundærsektoren, foruden samme rådgivning via telefon eller mail, også dybdegående medicingennemgange.
     

Herudover blandt andet også:

  • Undervisning og kompetenceløft.
  • Undervisning på afdelinger.
  • Undervisning i praksis.
  • Undervisning i kommuner og på bosteder.

 

Læs de øvrige artikler i kapitlet Klinisk farmaci på hospital, apotek og kommuner:

Læs det samlede Pharma her.