En helt særlig arbejdsdag for Bjarke

30.03.2023

Pharma 03/2023

ET DØGN MED: For Bjarke Abrahamsen, udviklingsfarmaceut på uddannelses- og udviklingscenter Pharmakon, var arbejdsdagen 9. februar noget helt særligt. Her havde han nemlig som formand for Pharmaceutical Care Network Europe (PCNE) ansvaret for, at alt klappede på organisationens store årlige konference, der varede fire dage.

Af Christian K. Thorsted / Foto: Privat

05:30 
Jeg står op alt for tidligt for at være klar til dagens program. Det er ikke nogen almindelig arbejdsdag, jeg kan se frem til. I går startede Pharmaceutical Care Network Europe på Pharmakon – en stor fire-dages faglig konference, jeg som formand har knoklet i månedsvis med at arrangere sammen med blandt andre min bestyrelseskollega Susanne Kaae fra Samfundsfarmaci på Københavns Universitet.

PCNE er etableret, fordi apotekerne i Europa skal kunne levere farmaceutisk omsorg til borgerne, og det kræver forskning – PCNE understøtter forskningen, blandt andet med en årlig konference, hvor der præsenteres keynote lectures, kortere præsentationer og posters, men også  omfattende workshops med intensiv læring og sparring.

Det ligger i mit baghoved, at præsentationen til den første keynote lecture mangler, så jeg er alligevel vågen og tager dagens første kop kaffe. 

07:14 
Perfekt, jeg møder den engelske ph.d.-studerende Waseeat Kareem-Alliu fra University of Hertfordshire, og jeg får den præsentation, der har naget mig, at jeg manglede.

Hun skal fortælle om moralsk beslutningstagen hos farmaceuter baseret på data indsamlet fra farmaceuter over 10 år – helt fra studerende og efter fem år som uddannede apoteksfarmaceuter. Jeg skimmer præsentationen, et spændende emne at få viden om, for farmaceuternes rolle bliver mere og mere kompleks, og de skal træffe vigtige beslutninger sammen med patienterne. Dér kommer den enkelte farmaceuts moral i spil.

08:25 
Alt er parat, online-deltagerne er også koblet på, og jeg er klar til at introducere Waseeat Kareem-Aliu. 
Jeg ved, at hun på den seneste farmaceutiske verdenskongres (FIP) blev hædret for den bedste tre-minutters præsentation, så det skal nok blive godt.

09:30 
Deltagerne har 30 minutters kaffepause inden workshops. Jeg forsøger at få indsamlet de korte præsentationer til eftermiddagens soapbox, som er en uformel parallelsession for PCNE-medlemmer, hvor de kan præsentere tanker, nye projektideer eller data og få sparring, mens frokosten indtages. Jeg får fat på to af præsentationerne og mangler fortsat tre.

10:00 
Workshops starter igen – de startede allerede onsdag og varer samlet 12 timer fordelt på alle dagene. Én af dem hander om pharmacist prescribing i Europa. Deltagerne kommer til at høre forskellige landes erfaringer – i England er independent prescribing en del af farmaceutstudiet, og de kan ordinere, når de er færdige.

I Holland kan apoteksfarmaceuter ordinere insulin, hvis en læge har lavet den første ordination og ligeledes starte en behandling med p-piller efter dialog med kvinden. Nogle lande er nået langt. Et af produkterne fra workhoppen er et spørgeskema i Europa, som kan sendes ud for at kortlægge viden om, hvor udbredt pharmacist prescribing er.

Jeg har ikke selv tid til at deltage i workshoppen, men jeg skal klart udfritte de kolleger senere, der gør.

11:15 
Jeg suser lige forbi posterudstillingen, hvor der er 50-60 postere om europæiske forskningsprojekter inden for apotekspraksis og farmaceutisk omsorg. Der hænger flere interessante, jeg ikke har haft tid til at se på endnu.

Jeg dvæler lidt ved en dansk poster, hvor der præsenteres resultater fra en kvalitativ analyse af lægemiddelrelaterede problemer, som er blevet sammenholdt med patienternes almene tilstand. De giver blandt andet ideer til, hvad man kan være nysgerrig på i dialogen i skranken.

12:00 
Soapbox starter, og jeg får den sidste præsentation midt under den første præsentation. Jeg lægger særligt mærke til et projekt fra Kosovo, hvor de anvender fotos fra babyers ansigter til ved hjælp af en app at bestemme babyens smerter. De vil have det ud på apoteket – interessant. 

12:25 
Lidt bekymret for deltagernes frokost under soapboxen, det er ikke lige let at sidde ned, lytte til dem, der præsenterer, og samtidig indtage mad fra en tallerken uden et bord. Jeg kan se meget kreative løsninger på den udfordring.

15:20 
Er sammen med PCNE’s professionelle sekretær Kurt Hersberger ved at have styr på programmet for generalforsamlingen, der varer to en halv timer. Der er mange punkter, og jeg kan godt mærke, jeg er lidt spændt, da det er den første generalforsamling, jeg har ansvaret for

16:15 
Der mangler at blive indkøbt et par gaver – låner en cykel og ræser til Imerco i Slotsarkaderne, det tager lige omkring fem minutter. Jeg vælger hurtigt et par klassiske Georg Jensen skåle – de er på tilbud, perfekt.

17:00 
Jeg er klar, generalforsamlingen kan starte, og jeg byder velkommen til medlemmerne i salen og til dem, som deltager via zoom fra andre europæiske lande.

19:39 
Færdig – helt færdig, men næsten til tiden. Der har været mange gode diskussioner mellem medlemmerne, og særligt er det dejligt, at syv nye medlemmer er kommet til både som enkeltpersoner og fra institutioner.

20:10 
Tid til, at jeg også skal have noget at spise. Det afgørende er, at alle deltagere ser glade ud og nyder Pharmakons gode mad. Flere deltagere kommer hen for at diskutere nogle af emnerne fra generalforsamlingen, og jeg glæder mig over, at PCNE har så engagerede medlemmer.

21:15 
Der skal lige gøres helt klar til fredagen, som starter med keynote lecture af Christina Fogtman Fosgerau, som skal tale om mentalisering, og hvordan det kan forbedre apotekets kommunikation med kunderne. Mentalisering beskriver evnen til at forstå de tanker, følelser og behov, der ligger bag det, andre mennesker siger og gør, men handler også om at forstå, hvad der foregår i én selv i mødet med andre mennesker. Pharmakon har været med til at udvikle en uddannelse i mentalisering, så det er ikke nyt stof for mig, men spændende alligevel.

22:20 
Opringning fra receptionen, der er en nyankommet deltager i receptionen. Det viser sig, at det er en ung nyuddannet farmaceut fra Kosovo, som har haft problemer med flytransporten efter en snestorm i Kosovo, der er ankommet sammen med sin far. Jeg tror dårligt mine egne ører, da det går op for mig, at de i stedet har kørt 2.200 kilometer i bil fra Kosovo, fordi hun virkelig ønskede at præsentere sin poster. Wow, heldigvis er der et værelse ledigt, de kan få.

23:30 
Vælger at sige tak for i dag efter en halv øl. Jeg skal være klar til fredag. Udover konferencens program i morgen sker der det helt særlige, at vi også afholder en dansker-dag.

Det bliver en dag, hvor danskerne både har deres egen workshop om mentalisering og samtidig deltager i både keynote lecture, korte præsentationer og fremvisningen af postere.

Det er en enestående mulighed for at få et indblik i den nyeste forskning fra apoteksverdenen og samtidig netværke med nogle af de ypperste forskere inden for forskning i apotekspraksis. Jeg glæder mig til at se, hvordan dagen går.

Jeg er glad for forløbet i dag og synes allerede, vi har fået delt en masse gode danske og internationale erfaringer. 

Fakta om PCNE
Pharmaceutical Care Network Europe blev etableret i 1994, fordi der var brug for forskning i farmaceutisk omsorg på apotek. Efterfølgende blev der startet en række store tværnationale projekter, som over de næste 10-15 år resulterede i baggrunden for meget af den rådgivning, der i dag tilbydes på apoteket, eksempelvis medicingennemgang. 

PCNE er organiseret som en forening med en bestyrelse bestående af seks medlemmer heraf en formand og en sekretær og yderligere en professionel sekretær. Siden 2022 har Susanne Kaae fra Københavns Universitet været sekretær og Bjarke Abrahamsen fra Pharmakon været formand. 

Hvert år afholder PCNE en konference – i år på Pharmakon i Hillerød fra 8. til 11. februar under temaet 'Pharmacies’ new role in pharmceutical care: bridging research and practice'. Næste års konference foregår 1.-3. februar i Lissabon, Portugal.

Hvis du vil vide mere: www.pcne.org

 

Læs det samlede Pharma 03/2023 her