Fra japansk life science til Novo Nordisk

20.02.2023

Pharma 02/2023

Danske Mark Weber boede og arbejdede i Japan, da han begyndte at søge job i Danmark. Med sparring  fra Pharmadanmarks karrierevejleder landede han et job på Novo Nordisk i Danmark.

Af Charlotte Kiil Poulsen / Foto: Privat 

”Vi har desværre valgt en anden.” Sådan var ordlyden på de mails, Mark Weber fik, de første måneder han søgte job i Danmark. 

Han boede på det tidspunkt i Japan med sin japanske kone Haruka og arbejdede som kemisk analytiker i medicinalvirksomheden Shionogi. 

Arbejdskulturen var meget anderledes i Japan, hvor de færreste for eksempel holder mere end fem dages ferie om året, og oftest spiser aftensmad på kontoret frem for derhjemme. 

Det hang ikke særligt godt sammen med at have et familieliv. Samtidig var Japan også stadig underlagt coronarestriktioner. 

”Corona fyldte stadig meget, og det, tror jeg, vil fortsætte. Jeg arbejdede for eksempel ti timer dagligt med mundbind på,” fortæller Mark Weber. 

Han er flydende i japansk og har de seneste fem år boet i millionbyen Osaka i Japan. Mark er født og opvokset i Nordsjælland og kastede sig over japansk som en ekstra udfordring i gymnasiet. På sprogskole i Japan mødte han Haruka, og endte med at læse sin farmacikandidat i Japan – på japansk. 

Efter tre år på Shionogi var den japanske arbejdsstruktur også begyndt at gå ham på. 

”Japan er meget hierarkisk bygget op. Det handler mindre om, hvor dygtig man er, men mere om, hvor mange år man har været i sit job. Det, kunne jeg mærke, begyndte at irritere mig. Jeg følte, at det var ligegyldigt, hvor stor en indsats jeg lagde i mit job, jeg fik alligevel den samme titel og løn. Det var ikke særligt motiverende.”

Mark og Haruka begyndte at overveje Danmark, og en sommerferie i København uden coronarestriktioner og med oplevelsen af et friere, lettere liv overbeviste dem. 

Mark i japanske klæderSværere end planlagt
I starten lykkedes det ikke Mark at komme igennem nåleøjet med sine ansøgninger.

”Det var virkelig op ad bakke. Jeg var meget langt væk fra det danske jobmarked både fysisk og mentalt. De råd, jeg kunne finde til at gøre min ansøgning og CV bedre, var møntet på folk, der allerede var i Danmark. Det virkede ikke for mig. Der var bare helt lukket.” 

De mange afslag begyndte at tære på troen på egne evner. 

I Japan fik Mark ugentlige henvendelser fra rekrutteringsfolk, der ville have ham til at skifte til konkurrerende virksomheder i Japan. For at booste sin selvtillid tog han fat i en af headhunterne og fik med det samme tilbudt et job. 

”Så jeg tænkte: okay det er ikke mig, der ikke kan bruges i industrien. Det må være min ansøgning, og hvordan jeg fremstår i den, den er galt med.”

Fremfor at give op på at få et dansk job, besluttede Mark at opsøge hjælp til at gøre ansøgning og CV mere målrettet Danmark. 

Mark spurgte folk i branchen, hvordan han kunne optimere sit CV i forhold til internationale virksomheder. Han fik blandt andet det råd at skrive tydeligt, at han var klar til at håndtere sin flytteproces selv.


(Billede: Mark Weber er gift med en japaner og har boet flere år i Japan. Her er han på sin bryllupsdag iført japansk traditionelt, formelt tøj.)

’Hvem er jeg’
Men det var først, da Mark fik fat i Pharmadanmarks karrierevejleder Danny Bukh Almstrup, at der for alvor kom fart over jobsøgningen. 

”Danny læste mit cv og pegede med det samme på nogle ting, som jeg skulle ændre,” husker Mark. 

Først og fremmest rådgav Danny Mark til at få det gjort tydeligere, at han havde andre interesser end sit arbejde:

”Den største ændring i mit cv var derfor at tilføje et afsnit med titlen ’hvem er jeg’, hvor jeg skrev lidt om, hvad jeg lavede i min fritid, hvorfor jeg var i Japan, og hvorfor jeg gerne ville tilbage til Danmark.”

Danny fik dog også sat gang i Marks måde at søge job på. Hvor Mark før kun søgte de stillinger, der præcist matchede hans ønsker, fik Danny overbevist ham om at søge meget bredere. 

”Det var en stor ændring i min måde at gribe det an på. Jeg havde været alt for perfektionistisk og gået efter det perfekte sted med den perfekte stilling. Men jobopslaget passer jo ikke altid med virkeligheden. Et sted kan der jo være en megadygtig leder, eller det kan være, at virksomheden er på vej et andet sted hen, når du taler med dem. Det kan man ikke se ud af jobopslaget. Det nævnte Danny for mig, og det var virkelig en øjenåbner.” 

Fire ansøgninger – fire samtaler
Mark oplevede, at det var meget lettere at få ansøgninger afsted, når det ikke skulle være helt perfekt det hele. 

”Danny var virkelig dygtig til at få coachet mig til et andet mind-set. Det var en meget anderledes måde at anskue jobsøgningen på for mig. Men det er jo helt rigtigt. Det handler jo også om at få sit cv og navn ud. At få skabt kontakt. Det var ikke gået op for mig.” 

Efter Dannys råd kom der for alvor fart over feltet.

”Det gik på skinner efter det. Jeg søgte fire jobs og blev kaldt til samtale på alle fire. Jeg valgte de to, som jeg var mest interesseret i, og jeg endte så med det, jeg helst ville. Så det er jo bare helt fantastisk, ” griner Mark. 

”Bagefter sidder man og tænker; hvorfor havde jeg dog alle de problemer i starten? Jeg er bare glad for, at jeg bed stoltheden i mig og opsøgte hjælp. Det var svært selv at se, hvad jeg gjorde galt, andet end at jeg kunne konstatere, at det ikke virkede.” 

Den 1. februar startede Mark i sit nye job på Novo Nordisk i Måløv, hvor han arbejder med analytisk kemi. Marks kone kommer til Danmark, når han er kommet helt på plads med bolig og arbejde. 

 

Tag fat i Pharmadanmarks karrierevejledning

Læs det samlede Pharma 02/2023 her