”De bedste sundheds-data i verden skal bruges strategisk og rigtigt”

28.05.2024

ET DØGN MED: Claus Møldrup har første arbejdsdag som enhedschef for Lægemiddelstyrelsens Dataanalysecenter (DAC). Han er uddannet farmaceut og har erfaring fra både den akademiske verden, lægemiddelindustrien og start-up-miljøet, alligevel er det som at ’komme hjem’ at træde ind i DAC. 

Af Charlotte Kiil Poulsen / Foto: Lægemiddelstyrelsen

Pharma 03/2024

05.15
Jeg er morgenmenneske. Hunden klappes, og jeg laver en espresso. Jeg cykler på home-trainer om morgenen, inden familien står op – men i dag bliver det meget kort. Benene er ømme efter 130 km cykelløb i går.

Jeg har det godt og er ikke nervøs for i dag, selvom jeg egentlig ikke helt ved, hvad jeg går ind til. Jeg har både arbejdet på universitet, været i lægemiddelindustrien og haft to startups, men myndighedsarbejdet er nyt for mig.
 
06.45 
Ungerne vækkes tidligt i dag. Min kone, som arbejder i en anden del af Lægemiddelstyrelsen, er hos EMA i Amsterdam til møde om forsyningsvanskeligheder, så jeg må selv sørge for, at børnene er ude ad døren i tide. Heldigvis bor vi tæt på skolen, så de kører selv derover.
 
07.30 
I fremtiden vil jeg cykle på arbejde, men i dag tager jeg toget. Togturen fra Hareskovby til Dybbølsbro giver mig mulighed for at tænke over, hvad der fik mig til at sige ja til jobbet som enhedschef for Lægemiddelstyrelsens Dataanalysecenter (DAC). 

I gennem hele min karriere har jeg været drevet af vidensdannelse omkring lægemidler. At få muligheden for at anvende AI på store datasæt med Real World Evidence, og dermed måske kunne erkende bivirkninger tidligere, eller prædiktere forbrugsmønstre i relation til sygdomsudviklinger, er bare super spændende og meningsfuldt.
 
08.30 
Lars Bo Nielsen, Lægemiddelstyrelsens direktør, og min kommende chef, tager i mod mig, og vi har vores første 1:1, inden jeg skal møde teamet – vi har begge en baggrund med karriere blandt andet i universitetsverdenen, så samtalen går nemt og godt. 
 
09.00 
Jeg møder mit team for første gang. Der en del, der er bortrejste, så vi er ni samlet. En spændende flok af eksperter inden for blandt andet dataanalyse, epidemiologi og farmaci.

Og vi skal bruge mange flere. Også her mærker vi, at der er stor efterspørgsel på life science-kompetencer. Der er god stemning, og teamet giver udtryk for, at de også glæder sig til samarbejdet. Det skal nok blive godt.

DAC blev oprettet for få år siden og er en nytænkning af, hvordan Lægemiddelstyrelsen skal arbejde med data i forhold til medicin. Vi er en forholdsvis lille afdeling i forhold til resten af huset.

Vi er kun omkring 20, men forventer at vækste, i takt med at vi viser vores værdi for omgivelserne. Det er en situation, som passer mit iværksættergen rigtig godt.
 
10.00 
Kontorplads, computer og telefon udleveres og er oppe at køre på 15 minutter. Hurtigt tikker 156 e-mails ind, og kalenderen blinker. Pludselig er alle dagene de næste fire uger fyldt med gule blokke af møder. Onboardingen fungerer perfekt. 

12.00 
Så er der frokost med ledelsesteamet. Ledelsen i Lægemiddelstyrelsen består af enhedschefer og faglige direktører i de tre centre; ’Lægemiddelgodkendelse og Overvågning’, ’Kontrol, Medicinsk udstyr og Tilgængelighed’ og ’Stabsfunktioner’ såsom HR, jura, IT og økonomi.

Det er spændende mennesker, og jeg kan mærke, at stemningen er god og meget jovial.

13.00 
Tid til at læse mails. Heldigvis er langt det meste blot orientering. Jeg indkalder alle medarbejdere til 1:1-møder. Jeg har behov for at få afdækket deres forventninger til mig, men også deres forventninger til dem selv som medarbejdere.

Forventninger er altid et godt udgangspunkt for en dybere samtale. Målet er at afdække kulturen og kompetencerne i enheden, og derefter skabe den nødvendige kultur for, at de rette kompetencer kan udfolde sig fuldstændigt. Når det rum opstår, vil vi kunne begynde virkelig at ’kapitalisere’ på vores indsats.

15.00 
Jeg tager toget hjem igen. Der er lige nogle børn, der skal til fodbold, dans og teater. Familielivet skal kunne gå hånd i hånd med karrieren, og jeg har altid hyldet en værdi, som jeg kalder ’Family First’.

Det har jeg lagt vægt på i mine samtaler, inden jeg fik jobbet, for det er også en kultur, jeg gerne vil have er til stede i afdelingen.

Jeg tror på, at hvis der er ro på i familien, så er det meget lettere at levere på arbejdet, og så har denne tilgang tidligere vist mig, at det er noget, som medarbejderne sætter stor pris på, og som er med til at sikre fastholdelse af gode medarbejdere.

17.00 
Jeg browser lidt på min telefon. Jeg har fået rigtigt mange positive beskeder og kommentarer om mit jobskifte. Der er flere, der påpeger det vigtige arbejde med at udnytte vores data bedst muligt.

De her data har potentiale til at skabe en kæmpe værdi for os alle, hvis vi får brugt dem rigtigt. Det minder mig om, hvor vigtigt et arbejde, DAC allerede nu leverer, og hvilke muligheder, der også stadig er. Det giver mig en følelse af stolthed at skulle arbejde her.

Danmark har nogle af de bedste sundhedsdata i verden. Det er en kæmpe gevinst for forskning og udvikling på sundhedsområdet, men det stiller også krav til, at vi bruger data strategisk rigtigt og på den mest værdifulde måde for både patienter og sundhedsvæsen. Dét ser jeg som DAC's vigtigste opgave.

18.00 
Mine børn er hjemme igen. Jeg laver aftensmad, og vi spiser sammen og taler om vores dag. 

20.00 
Jeg går en tur i skoven med hunden og reflekterer lidt over dagen. Jeg har en følelse at være hjemme igen, selvom jeg aldrig tidligere har arbejdet i en myndighed.

Måske er det, fordi det minder meget om min tid på universitetet? Måske er det, det stærke fokus på lægemidler? Måske er det de mange navne på medicinske planter, som pryder mødelokalerne?

Uanset hvad det måtte skyldes, er jeg sikker på, at det har været første dag af rigtig mange spændende og værdifulde dage i fremtiden.

22.00 
Jeg går i seng og sover hurtigt.
 

BLÅ BOG: Claus Møldrup, 52 år

  • April 2024: DAC – Lægemiddel-styrelsen, Enhedschef.
  • 2024-2022: Parazute, CEO og grundlægger.
  • 2021-2016: DrugStars, CEO og grundlægger.
  • 2016-2011: AbbVie, Kommerciel direktør.
  • 2011-2000: Københavns Universitet, post doc., lektor og professor.
  • 2000: ph.d. i socialfarmaci, Københavns Universitet.
  • 1996: Cand. pharm. Københavns Universitet.  

 

Hvad er DAC?
  • DAC er Lægemiddelstyrelsens (LMS) dataanalysecenter.
  • DAC omsætter information og data om medicin og medicinsk udstyr til viden, der kan bruges til gavn for borgerne.
  • DAC gør det muligt for LMS at tilbyde omverdenen en ny form for vidensdannelse, der kan understøtte arbejdet med at udvikle og overvåge lægemidler, herunder medicin til mennesker med sjældne sygdomme. Som eksempel arbejder DAC med at udvikle nye metoder til overvågningen af bivirkninger fra lægemidler i realtid.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen.


Læs det samlede Pharma her.