Topleder, men stadig forsker i hjertet

21.06.2023

Lars Fogh Iversen har over tyve års ledelseserfaring. Det seneste år med ansvar for Novo Nordisks digitale satsning - et område fjernt fra hans eget fagfelt. Lars Fogh Iversens bedste råd i nyt podcastafsnit om ledelse og karriere er altid at være ærlig og åbenmundet omkring, hvad man har af drømme og ambitioner og forblive nysgerrig. Og så løfter han sløret for sin metode til at undgå, at problemer får for meget fokus.

Af Charlotte Kiil Poulsen

På den 27 kilometer lange cykeltur fra arbejdet i Måløv til hjemmet tæt ved Øresund renser Lars Fogh Iversen tankerne. Han er gennem mere end tyve år leder i Novo Nordisk, og cyklen følger ham både på arbejde og i ferier, og hjælper ham til at holde hovedet klart og bekymringerne fra døren.

Lige netop i dag kommer han dog i bil, for ellers kunne han ikke nå fra et møde som senior vice president til podcastinterviewet i Pharmadanmark.

I podcasten om ledelse og karriere fortæller Lars Fogh Iversen om sit arbejdsliv, og hvordan han selv har grebet muligheder og udfordringer an.

Startede som kemiker
Han startede som forsknings- og proteinkemiker for omkring 25 år siden og var med til oprettet en gruppe inden for strukturel kemi på Novo Nordisk. Efter få år blev han gjort til leder af gruppen.

”Jeg kan tydeligt huske følelsen, den første gang jeg havde et møde med mit nye team: kan jeg det her, og hvad er det, jeg har at byde på? Jeg var relativt ung dengang, og stort set alle i mit team var ældre, så jeg var da nervøs for, om de ville have mig. Men det gik godt, og det var en positiv oplevelse, som har været drivende for, at jeg gerne har villet ledelse,” siger Lars og fortsætter:

”På det tidspunkt var jeg det, man kan kalde en spillende træner. Jeg brugte tid på at udøve lederskab, men det meste af tiden var jeg stadig meget engageret i forskningsprojekterne og var selv ekstremt meget i laboratoriet.”

Svært at droppe forskningen
Han er uddannet både farmaceut og humanbiolog, og anser sin ph.d.-titel inden for proteinkrystallografi som én af de helt store højdepunkter i sin karriere.

Med tiden har han dog måttet prioritere ledelsesgerningen over forskningen. Dét har været en svær beslutning:

”Jeg tror, at det for alle meget specialiserede forskere er hårdt at klippe navlestrengen til forskning. Jeg trak den simpelthen så lang tid, jeg kunne. Også for langt. Jeg tror jeg var helt oppe på at være vice president, før jeg stoppede med at have mit eget laboratorie.”

Stadig den dag i dag svarer Lars ”jeg er forsker,” når han bliver spurgt til middagsselskaber, hvad han arbejder med.

Sig højt, hvad du drømmer om
I løbet af de mange år på Novo Nordisk har Lars Fogh Iversen skiftet rolle med jævne mellemrum. Som oftest har han selv bedt om de nye udfordringer:

”Jeg har altid gjort mig umage i at gøre det godt, hvor jeg var - for det er det vigtigste for at komme videre - men samtidig har jeg været højlydt omkring, hvad jeg fandt interessant. Jeg har ofte nævnt over for min egen leder, at hvis der opstod muligheder dér eller dér, så tænk på mig. Det har jeg gjort stort set hele vejen igennem min karriere,” forklarer han og fortsætter:

”Det er selvfølgelig ikke altid lykkedes, men i mange af de tilfælde, hvor jeg har flyttet mig, har jeg selv været med til at give udtryk for, hvor jeg ville hen, og så er mulighederne opstået.”

Digitalisering og ny ledelsesstil
I dag arbejder han som leder for et helt nyt forretningsområde ’Digital Science & Innovation’ i Novo Nordisk, der arbejder med machine learning, AI og big data. Et område, der ligger langt fra hans gamle fagområde, og som derfor har banet vejen for en ny ledelsesstil.

”Det har været ekstremt spændende at træde ud af én type lederskab, hvor man selv har en stor fagekspertise til at komme ind i et felt, hvor man ingen stor fagekspertise har. Det kræver en anden stil. Men det er faktisk en rigtig god mulighed for at ændre sin ledelsesstil. Man kan tage nogle bevidste valg om, hvad man gerne vil prøve at gøre mere af i den nye rolle, og hvad man ikke vil gøre længere,” siger han og eksemplificerer:

”I mit gamle job kunne jeg gå ind og sætte retning på rigtig mange ting, fordi jeg havde en god fornemmelse for fagfelterne. Men det kan jeg ikke gøre i den nye rolle. Det prøver jeg at være meget bevidst om og ikke træffe særligt mange beslutninger selv, men uddelegere og mere være den, der sætter retning på et helt overordnet plan."

En anden ting, Lars har lagt ekstra vægt på i sin nye rolle, er diversitet. For eksempel var det et bevidst valg, at halvdelen af hans medarbejdere skulle komme uden for Novo Nordisk og have meget forskellige uddannelsesbaggrunde.

”Jeg synes selv, at det lykkedes at bringe et meget diverst team ind. Det er jeg enormt stolt over. Når man går efter en høj grad af diversitet, skal man også løfte en større ledelsesmæssig opgave, end hvis man bringer et homogent team ind. Der ligger noget mere fodarbejde, men belønningen er også større, og i vores tilfælde får vi langt bedre tanker om, hvordan man laver god digitalisering ved at få inspiration fra folk udefra, men også bevare vores ankerpunkt i Novo Nordisk.”

Problemer må ikke fylde for længe ad gangen
Selv på udfordrende dage har Lars lært at distancere sig fra problemerne. Både ved hjælp af racercyklen og ved bevidst ikke at lade problemerne fylde i for lang tid ad gangen.

”Typisk når man kommer hjem og har haft en dårlig dag, fordi der har været masser af udfordringer, der har været svære at løse, har man også bevæget sig ned i et kaninhul for at løse dem. Så er det vigtigt at løfte sig selv op og kigge på det store billede og sige ’okay, det er et problem, som måske kun fylder to procent af den overordnede agenda’. Den tilgang forsøger jeg.”

Lars Fogh Iversen har også en anden metode, som han ikke tidligere har delt med nogen:

”Jeg har altid betragtet det lidt som et skakspil, for så får man en passende distance til det hele. Det kan hurtigt blive meget alvorligt, hvis man skal overtages af en anden afdeling, flyttes rundt eller de projekter, man har foreslået, ikke længere er forretningsrelevante. Man kan hurtigt komme til at tage det personligt, hvis man ikke prøver at lægge en form for distance til det.”

Det gode råd
Et råd runder han podcastafsnittet af med:

”Jeg føler egentlig, det bedste råd, jeg kan give, er bare at være virkelig nysgerrig og bevare sin nysgerrighed igennem hele karrieren. Være nysgerrig på, hvad det vil sige at være en god leder. Være nysgerrig nok til at springe ud i det og prøve nye muligheder og nye teknologier af – for eksempel AI.”

Du kan høre hele podcasten på Spotify under Pharmadamark ’Karriere og ledelse’, hvor du også kan finde andre afsnit i serien. 

(Billedtekst: Højt humør i podcaststudiet. Lars Fogh Iversen bliver interviewet af journalist Charlotte Kiil Poulsen og HR-chef Danny Bukh Almstrup, og lyden blev optaget og redigeret af Andreas Thilqvist)    

Læs det samlede Pharma