Folk flytter sig: Svær jobjagt i Nordjylland

25.11.2022

Pharma 09/2022

FOLK FLYTTER SIG: Nhung købte et hus i Nordjylland, sagde sit job op på Novo og gik på svær jobjagt

Af Charlotte Kiil Poulsen / Foto: Lene Pedersen

Hvordan kan det være, du sagde dit job op?
I april blev jeg jobsøgende efter fem gode og lærerige år hos Novo Nordisk i Bagsværd. Det var et svært farvel, da det samtidig var afslutningen på et stort kapitel på Sjælland.

Grunden til skiftet var praktisk. Vi havde fået tvillinger et års tid før, og da jeg skulle til at vende tilbage fra barsel, begyndte tanken at melde sig, om vi ikke skulle have noget mere plads og finde et hus frem for vores lejlighed. Så vi begyndte at lede efter hus – i første omgang på Sjælland. 

Jeg er oprindeligt fra Nordjylland, og min mand er fra Jylland, og da vi så var på juleferie i Jylland, fandt vi pludseligt et hus i Nordjylland. Det var et svært valg at skulle rykke det hele til Jylland. Jeg var rigtig glad for mit job, men fordi jeg var på barsel og havde arbejdet lidt på afstand, var det en smule nemmere at træffe beslutningen. 

Jeg sagde op uden at have noget andet, og det var ret angstprovokerende, for vi havde jo talt frem og tilbage, om man skulle have et nyt job, før man købte hus, men nu kom huset altså først. Min mand kunne dog beholde sit job og så arbejde fra distancen. 

Hvad tænkte du, da du sagde op?
Det skal nok gå. Der er ikke så meget i Jylland, men der må være noget. Jeg kommer med erfaring, så det burde kunne lade sig gøre. Det tænkte jeg, før jeg gik i gang med at søge job. 

Da jeg så gik i gang, kunne jeg hurtigt se, at der virkelig ikke var særligt mange opslag i medicinalindustrien. Jeg arbejdede meget med optimering i mit gamle job på Novo, så jeg forsøgte at målrette min ansøgninger til produktionsvirksomheder, fordi jeg tænkte, at mine erfaringer godt kunne overføres til dem. Men jeg fik ikke ret meget respons på det. Formentlig fordi min profil ikke er så teknisk i forhold til en ren produktionsudstyrsvirksomhed.

Det ville nok have krævet, at jeg ringede dem op og forklarede dem, hvad jeg kunne. 

Hvordan var jobsøgnings-processen? 
Starten på jobsøgningen i det nordjyske gik godt, men følelserne som ledig mellem jobs har virkelig været op og ned. Det her med, at der var nogle jobs, men de var få, og vi var en del kandidater om dem. Alternativt skulle man i gang med at sælge sig selv og ringe rundt, og det krævede et mod, som jeg ikke lige havde på det tidspunkt. 

Jeg synes til tider, det var svært, for jeg var jo glad for at være i lægemiddelindustrien, og det er der ikke så meget af her, og samtidig kunne jeg se et bugnende antal jobs på Sjælland. Det var frustrerende. Men så var der endelige et match på Sygehusapoteket, og det var bare så forløsende.

Hvordan har starten i det nye job været?
De første par måneder har været rigtig positive. Jeg er rykket fra én produktionsvirksomhed til et sygehusapotek, som også har produktion. Vi producerer patientspecifik medicin til sygehusene – ernæring, kræftmedicin og antibiotika.

Jeg sidder i en stilling, hvor jeg kvalificerer alt udstyret, såsom køleskabe og frysere, vi har i huset. Jeg sørger for, at vi efterlever lovgivningen, og det var den samme
type arbejde, jeg sad med, da jeg sluttede i Novo.

Hvordan adskiller det nye job sig fra det gamle?
IT-delen adskiller sig helt klart. På Novo var vi længere fremme med at have nogle apps og dokumentation, som lå online. Dér er vi ikke så langt her. En anden ting, jeg kan mærke, er, at vi måske nok har samme mængder projekter, men vi har ikke samme ressourcer, som en virksomhed som Novo har. I det private kunne man få flere folk og andre ressourcer, hvis noget blev prioriteret meget højt.

Det var en svær balance i mit tidligere job at finde det rigtige tempo. Jeg nød omskifteligheden og det høje tempo, men havde måske til tider svært ved at sætte tempoet ned.

Hvordan har skiftet påvirket din worklife-balance?
Den er bedre her. Men jeg er jo også mere erfaren. 

Novo var mit første job, og så er man jo ekstra ivrig for at vise sit værd, og når man så samtidig er i et miljø, hvor effektivitet og det at arbejde meget giver anerkendelse, så gør man det også gerne.

Så jeg er blevet klogere nu, men jeg er også kommet til et miljø, hvor der er plads til det.

Jeg endte faktisk med at få stress i mit gamle arbejde, så da jeg kom tilbage fra det, var jeg mere bevidst om ikke at arbejde mere, end jeg kunne, og jeg var blevet bedre til at sige nej. Dette var der fuld forståelse for og støtte til, og der blev virkelig taget hånd om min arbejdssituation. Så man må sige, jeg har haft en personlig udvikling, som jeg ikke ville være foruden. 

Er der noget, du savner ved dit gamle job?
Jeg savner helt klart de IT-løsninger, vi havde til rådighed. Det kan godt være frustrerende, når man ved, at det kan være nemmere og hurtigere, hvis man bare havde de rette systemer. 

Mine tidligere kollegaer savner jeg også, heldigvis er der også gode kollegaer på sygehusapoteket.

Jeg kan da også godt savne nogle af de goder, der var på Novo – kaffemaskine, kantinen, frugt og sådan noget, det var bedre i det private, griner Nhung.

Hvad er du blevet positivt overrasket over i det nye arbejde?
Der er ikke så mange lag her. Jeg er vant til at have en teamleder, en afdelingsleder og en sitechef. Nu sidder jeg på gang med min chef og den øverste chef, så der er ikke så langt op. I store virksomheder ser man kun den øverste chef på en video. Det er mere uformelt her, man kan nemmere bare sige noget og spørge til ting. Det er rart. Man ved, hvem der bestemmer, og det bliver nemmere at sige sin mening.

Hvordan er det at komme tilbage til Nordjylland?
Det er dejligt. Det har været så svært at tage beslutningen og sige farvel til familie og omgangskreds. Man kan ikke få det hele desværre. Men nu her, hvor jeg sidder på den anden side af springet med hus og job, og jeg bor her, hvor jeg er glad, tænker jeg, at man sagtens kan gøre det, og at tingene nok skal falde på plads.

Blå bog Nhung Dong