Christoffer er både farmaceut og forfatter
Christoffer Mertz har det seneste år udlevet forfatterdrømmen og udgav i maj sin første skønlitterære sci-fi-bog. Til august er han tilbage i life science og skal arbejde med market access i konsulentvirksomheden Zealth.
Af Charlotte Kiil Poulsen / Foto: Sidsel Holsteen
Pharma 03/2024
Verden er delt i to, og magtfulde koncerner stortrives i fraværet af global konkurrence. Sådan er situationen i Christoffer Mertz’ bog ’De rejsende – Ockams udvalgte’, som foregår i 2075.
Christoffer Mertz er uddannet cand. scient. pharm. og arbejdede indtil for et år siden i Medicinrådet i København.
At skrive har altid været en hobby for Christoffer. Så da hans kæreste fik et job i den lille, sønderjyske by Højer, hvor huslejen var billig, og udgifterne kunne løbe rundt med den opsparing, de havde, tog han springet ud i et sabbatår med fokus på at færdiggøre sin bog.
Har taget fem år
’De rejsende – Ockams udvalgte’ udkom i maj og er den første bog, Christoffer får udgivet. Men faktisk har han skrevet flere romaner.
Den første bog skrev han, mens han studerede farmaci på Københavns Universitet.
Og selvom bogen ikke blev så god, som Christoffer kunne have ønsket sig, så gav den ham blod på tanden til at forsøge at skrive en endnu bedre og udgivelsesværdig bog.
Det har han brugt sin fritid på i de seneste fem år, og det er den bog, han netop har udgivet.
”Det har været en lang proces, men jeg har jo også haft et fuldtidsjob ved siden af,” fortæller han.
Faktisk var romanen om Ockams udvalgte næsten færdig, da han begyndte på sit sabbatår.
Så udover at bruge tid på at færdigredigere bogen i dialog med forlaget, har Christoffer også brugt sabbatåret på at skrive på en opfølger til bogen, og til at skrive en anden skønlitterær bog.
At turde tage et break
Jobsikkerheden i life science-branchen var, ifølge Christoffer, medvirkende til, at han turde vove springet. Men han havde også en fornemmelse af, at han ikke kunne lade være med at forfølge sin drøm:
”Jeg har fået så utroligt meget positiv respons på, at jeg har kastet mig ud i at skrive bøger, og mange har spurgt mig, om det ikke var et svært skridt. Men det var det ikke for mig, for jeg havde det sådan, at jeg ikke kunne lade være med at gøre det,” siger Christoffer.
Han peger på, at arbejdslivet er langt, og som akademiker måske endda ekstra langt.
”Jeg forventer jo egentlig aldrig at gå på pension, og når man nu bruger så meget tid på sit arbejde, skal det også være noget, man brænder for. At købe sig til at lave noget andet i nogle perioder, fordi det er det, man brænder for – i mit tilfælde at skrive bøger – det, synes jeg virkelig, man skal unde sig selv, hvis man kan. Sabbatåret er det bedste, jeg nogensinde har gjort. Det har været fantastisk.”
En modningsproces
Christoffer er vokset op i det, han betegner som, en akademisk familie, hvor det primære fokus har været på skole, studie og job, og selvom han har skrevet siden folkeskoletiden, og altid har mødt opbakning fra sin familie, giver han alligevel sin kæreste en del af æren for forfatterspringet.
”Jeg havde ikke modet, da jeg var yngre, så det har været en modningsproces. Min kæreste er keramiker og kommer fra en kunstnerfamilie, og de har en anden måde at anskue livet, end jeg er vokset op med. Det har lært mig en del om, at man godt kan stoppe op og lave noget andet i en periode.”
Dystopisk fremtid
Spørger man ham, om han er mest farmaceut eller forfatter, svarer han:
”Jeg må nok sige farmaceut. Men hvis du spørger mig om 20 år, kan det godt være, jeg siger forfatter.”
Og de to sider af ham kan da heller ikke helt adskilles.
”På mange måder er jeg helt klart en klassisk farmaceut med hang til faste rammer og struktur, og jeg holder mig til forskrifterne, men jeg har også altid haft den her mere kreative side. Jeg tror, at det har hjulpet mig, at jeg har haft den struktur i mit skrivearbejde, men jeg tror også, at min kreative side er en fordel i life science-branchen, hvor jeg måske får nogle anderledes, skæve ideer.”
Christoffers historier omhandler alle en dystopisk fremtid, og ideerne stammer i høj grad fra hans naturfaglige baggrund.
”Nær-fremtidsscenarier er interessante, fordi de er relaterbare. Jeg tager udgangspunkt i nogle problemer, vi kender til nu og her, og så tænker jeg over, hvordan de kan se ud om 50 år. Det, synes jeg, er interessant, og nogle af de her tanker kommer jo fra mit studie, og den faglighed jeg har med mig i bagagen.”
Tilbage til life science
Foreløbigt lægger han dog pennen på hylden for en stund. Foran ham venter en familieforøgelse, en flytning til Sjælland og et nyt job som market access-konsulent.
”Jeg skal ikke være fuldtidsforfatter lige nu – måske om mange år. Jeg glæder mig til at starte i Zealth, for jeg savner også at bruge min faglighed, at have nogle kollegaer, at have konkrete opgaver og deadlines.”
Flere har sagt til ham, at de beundrer hans mod til at tage en pause og udleve en drøm, men at de ikke tør gøre det samme.
Christoffer håber, at han med sin historie kan overbevise andre om at tage nogle pauser:
”Hvis jeg kan inspirere nogen til at turde gå efter nogle af deres drømme – det kan være at skrive bog eller noget andet – så vil det være det største, jeg ender med at opnå i mit sabbatår.”
BLÅ BOG: Christoffer Mertz, 31 år
|