”Det hænder, at vi har et drab”

06.01.2023

Pharma 01/2023

Christian Fyhn Reuss’ begejstring for analysekemi og tal bragte ham i retning af retskemien. Følg en almindelig arbejdsdag for ham som retskemiker på Aarhus Universitet.

Af Charlotte Kiil Poulsen / Foto: Privat

05:20 Vækkeuret ringer, og jeg står op, går i bad, og gør mig klar. Min datter vågner, og jeg gør hende klar til dagen, hvor hun skal passes hjemme af min svigermor.

06:30 Jeg er klar til at sætte mig i bilen og køre på arbejde. Der er dog is på bilen, så det må lige fjernes først. 

07:15 Jeg møder ind på arbejdet, siger godmorgen til de kollegaer, som er mødt. Jeg finder min morgenmad frem og får startet min computer op, mens jeg spiser. Jeg spiser altid morgenmad på arbejdet, så jeg ikke skal bruge tid på det derhjemme. Jeg har et rimeligt fleksibelt arbejde, som primært foregår inden for almindelig kontortid. 

07:30 En laborant kommer og spørger, hvad vi skal gøre med en analyse, som jeg har ansvar for. Den har kørt dårligt hen over natten, og resultaterne er ubrugelige. Vi beslutter at forsøge at analysere den igen.

07:45 Jeg har netværksproblemer og kan ikke komme på vores netværk, før jeg får fat i it-support. Jeg laver i stedet de sidste forberedelser til et forsøg med vores pipetteringsrobotter, som jeg skal lave senere i dag. 

08:00 Min leder kommer og diskuterer den ovenstående analyse fra natten. Han mener, at det muligvis kan være problemer med instrumentet og ikke prøverne. Det haster lidt med at få analysen færdig, da retspatologerne venter på resultaterne til en obduktionssag. Det lykkes mig med hjælp fra it-support at komme på netværket, og jeg kigger nærmere på resultatet fra analysen.

Én af grundene til, at jeg søgte mod retskemi, er, at arbejdet har et samfundsmæssigt perspektiv. Jeg sidder jo med sager om afdøde, jeg læser deres historie, og jeg ved, at nogle af de resultater, jeg er med til at godkende, har indflydelse på, hvad de efterladte får at vide. 

08:20 Det viser sig nu, at instrumentet har en utæthed, som en anden laborant observerede i går, efter at jeg var gået. Vi beslutter at flytte analysen til et andet instrument. 

08:30 Hver dag har vi et tavlemøde, hvor vi mødes i afdelingen for at gennemgå status på vores instrumenter og prioritering af analyser. Vi er cirka 25 her på retskemisk, hvor halvdelen er kemikere, og den anden halvdel er laboranter. Os kemikere har meget forskellige uddannelsesmæssige baggrunde, men fælles for os er, at vi alle holder af analysekemi. 

08:40 Jeg er tilbage på kontoret med en frisk kop kaffe. I denne uge har jeg screeningsvagt og obduktionsvagt. Vores driftsmæssige arbejdsopgaver roterer på ugentlig basis for at skabe variation i vores arbejde. Nogle uger har jeg tid til at lave udviklingsprojekter. Jeg bestyrer for eksempel alle vores databaser. Jeg skal også prøve at systematisere vores screeninger, så vores resultater kommer ind i en database. Jeg sætter stor pris på, at der er så forskellige opgaver, og at det ændrer sig fra uge til uge, hvad jeg laver. Jeg ville ikke egne mig til at lave det samme hver eneste dag. 

Der er kørt en screening i nat, som jeg skal tjekke resultaterne igennem på. Vi har en liste på omkring 900 forskellige lægemidler og misbrugsstoffer, som vi screener for. Jeg skal afgøre, om det er korrekt, at stoffet er der. Om stoffet har den korrekte masse, og om den ankommer til den korrekte tid i analysen. Jeg kontrollerer selvfølgelig også, om analysen har kørt, som den skal. 

09:40 Vi holder en kort formiddagspause. 

09:55 Jeg er igen tilbage på kontoret med endnu en kop kaffe. Jeg fortsætter med at rette screeningsanalysen. Screeningsanalysen er ret vigtig for det øvrige arbejde på vores sager, derfor kræver det en del omhyggelighed at sikre sig, at vi påviser de rigtige komponenter i vores sager. Det gælder især trafiksager og personundersøgelsessager, hvor der kan være juridiske konsekvenser for de involverede. En kollega plejer at sige, at vi skal være så sikre, at vi tør forsvare det i retten, hvis det skulle blive nødvendigt. 

11:00 Jeg bliver færdig med at rette screeningsanalysen og er lidt ør af koncentrationen. Derfor passer det fint, at jeg har planlagt mit forsøg med vores pipetteringsrobotter. Vi har haft problemer med kalibreringskurven på vores THC-analyse, hvor de pipettespidser, som robotterne anvender, er under mistanke. Derfor vil jeg lave et forsøg for at se, om der er en forskel mellem de forskellige spidser.

11:45 Jeg tager i dag en lidt tidlig frokost, mens robotten kører forsøget færdig. Samtalen til frokost indeholder sjældent noget om arbejdet, men oftest almindelig smalltalk om forskellige emner. I dag når vi vidt omkring. Vi får snakket om børn, træning, TikTok og hærens intelligenstest. 

12:15 Jeg er tilbage på mit kontor for at kigge på resultaterne fra mit robotforsøg. Umiddelbart viser mit forsøg ikke, at der er den store forskel mellem de forskellige pipettespidser. Jeg skal have lavet nogle flere forsøg, men det når jeg ikke i dag. 

13:00 Vi har et møde om en ny analyse, som vi skal implementere. Vi skal have vurderet, hvor langt vi er. Det viser sig under diskussionen, at vi alligevel mangler nogle elementer, især i forhold til hvordan det skal håndteres i vores it-system. 

14:00 Vores møde slutter lige akkurat i tide til, at vi kan nå til vores afdelingssekretærs 25-års jubilæum.

14:50 Arbejdsdagen er ved at slutte. Jeg nåede ikke at kigge på obduktionssagerne, så det må blive i morgen. Når vi får en obduktionssag, så er liget blevet obduceret her i huset af retspatologerne, de udtager vævsprøver, blod, øjenvæske og urinprøver. Det får vi op til os, og det bliver registreret og analyseret. Der er en del mere arbejde i at analysere resultater fra obduktioner end fra trafiksager, som vi også tager os af.

Ved obduktioner skal vi læse den historie, der ligger bag sagen; er det noget specielt, vi skal analysere, er der oplysninger om lægemidler, som vi kan bruge til at verificere, at det, vi finder, stemmer overens med den person, vi har fat i. Når vi har afdækket alle de lægemidler og misbrugsstoffer, som vi er interesserede i, foretager vi den toksikologiske vurdering, og vurderer, om det er dødelige koncentrationer, eller om det er koncentrationer, der kan give nogle uhensigtsmæssige bivirkninger.

Blodprøver fra en afdød skal fortolkes anderledes end fra levende, fordi lægemidler kan fordele sig anderledes i kroppen, og forrådnelse kan påvirke analyseresultatet. Det tager vi med i vores fortolkning. Fortolkningen bliver lavet i samarbejde med den kliniske farmakolog, vi har ansat. Når vi er enige, så underskriver vi erklæringen, og afleverer den til lægerne. 

14:55 Mens jeg bevæger mig over mod bilen, tænker jeg lidt over, at jeg har mange kollegaer, som har været i afdelingen i en hel del år. Jeg har selv allerede været her i ni år. Det er en arbejdsplads, hvor der har været en stor udvikling i, hvad vi laver, og det har nok været med til at fastholde folk. Vi har god mulighed for at kunne udvikle vores kompetencer i forhold til vores interesser. Jeg har stor interesse i at arbejde med store datamængder og programmering, så det bliver tilskyndet, at jeg udvikler mine kompetencer i den retning. 

15:45 Jeg er hjemme igen, hvor min datter møder mig med glæde. Min hustru er også hjemme, så vi sender min svigermor hjem. Min svigermor har nået at rive lidt blade sammen, mens min datter sov. Så slipper jeg da for det. Eftermiddagen går med leg med min datter.

Jeg er egentlig meget god til at lade mit arbejde blive på arbejdet. Der er selvfølgelig nogle sager, jeg husker ret godt. Det er typisk dem, som omhandler drab. Obduktionssagerne er oftest stofmisbrugere, der har taget en overdosis, selvmord eller folk, der er kommet ud for en ulykke. Men det hænder, at vi har et drab, og det kan være nogle ret vanvittige og makabre fortællinger. Dem har jeg haft tre-fire af, som jeg ikke så nemt glemmer, men de fylder ikke i min hverdag. 

16:50 Jeg får lavet aftensmad, og vi spiser aftensmad sammen. I aften er det mig, som putter vores datter.

19:20 Vores datter sover, og vi får ordnet det sidste, sætter os i sofaen og ser fjernsyn sammen.

21:30 Dagen slutter, og vi går i seng.

Læs det samlede Pharma 01/2023 her