Fortæl din chef om dine drømme

28.09.2023

Pharma 07/2023

PODCAST: Efter mange år med regulatorisk arbejde i lægemiddelindustrien har 56-årige farmaceut og humanbiolog Helene Laudrup lavet et markant jobskifte. Hun er for nyligt startet som klinisk farmaceut i psykiatrien. I det seneste podcastafsnit om ’ledelse og karriere’ fortæller hun, hvordan hun har grebet sine drømme og mål an i sit arbejdsliv. 

Af Charlotte Kiil Poulsen

Når Helene Laudrup ser tilbage på sin karriere, er der et tydeligt mønster. De oplevelser og muligheder hun har fået, er langt henad vejen opstået, fordi hun selv har bedt om dem.

Hendes råd er derfor klart: Vær ærlig over for din leder, også selvom drømmene ligger uden for virksomhedens muligheder.  

”Hvis der har været nogle opgaver, eller noget, jeg godt kunne tænke mig, så har jeg altid været åben omkring det og sagt det til mine ledere, selv da jeg drømte om at blive klinisk farmaceut, og jeg godt vidste, at der ikke var mulighed for den type arbejde i virksomheden,” fortæller 56-årige Helene Laudrup i Pharmadanmarks nyeste podcastafsnit i serien ’Ledelse og karriere’.

Hun har to kandidatgrader som henholdsvis farmaceut og humanbiolog, og senest har hun lavet et markant karriereskifte, for som hun siger, så er det opgaven og fagligheden, der driver hende. Ikke ledelsesvejen, som aldrig har trukket i hende. 

Bad om at komme til udlandet
Helene Laudrup startede sin karriere i Lægemiddelstyrelsen med at godkende lægemidler og skiftede så til det private, hvor hun de seneste 22 år har arbejdet inden for det regulatoriske område. 

I løbet af sin karriere har Helene Laudrup to gange været udstationeret i udlandet. Et halvt år i London med Lægemiddelstyrelsen og et halvt år i New Jersey med ALK. Begge gange fordi hun selv opsøgte muligheden. 

”Lægemiddelstyrelsen havde et udvekslingsprogram, hvor de gerne ville have nogle medarbejdere til EMA i London, så jeg tilbød, at det kunne være mig,” fortæller hun og fortsætter:

”Da jeg skulle til USA, var det i bund og grund lidt det samme. Da det blev klart, at man i ALK gerne ville prøve at opbygge en organisation i USA, så var jeg igen der, hvor jeg spillede ind og sagde, at hvis de kunne bruge en som mig, så kunne jeg godt tænke mig at komme over og få en rolle.” 

Helene Laudrup har været glad for sine udenlandsophold og anbefaler alle, der har mod på det, at gribe chancen, hvis den byder sig. 

Skifte karrierespor
Igennem hele sin karriere har drømmen om klinisk farmaci spøgt i baghovedet. Og skulle den drøm nå at gå i opfyldelse, så var det nu, vurderede Helene Laudrup, som satte alt ind på at skifte karrierespor. 

”Det går nok igen igennem hele min karriere, det her med at gribe ud og være ærlig og simpelthen gå til chefen og fortælle om min interesse. Jeg har aldrig oplevet, at det er blevet taget dårligt imod. Heller ikke da jeg nævnte klinisk farmaci, som lå noget uden for skiven i forhold til ALK,” siger hun.

”I stedet har folk været enormt glade for den ærlighed, så de også har vidst, hvor jeg var. Jeg har været nødt til at være åben omkring, hvad det er, jeg tænker, og hvor jeg gerne har villet hen, for at jeg også har kunnet få den bedste hjælp på den rejse.”

Og skiftet har været lidt af en rejse. Ja, vel nærmet en jordomrejse.

”Skiftet har nok været mere vildt, end jeg havde forestillet mig. Man er på, på en helt anden måde. Jeg har patientsamtaler hver eneste dag, og er meget tæt på patienterne. Det er jo meget længe siden, jeg har været det,” forklarer nu og lyser begejstret op, da talen falder på hendes nye job:

”Det er enormt spændende og meget berigende at få lov til at snakke med folk og lave ændringer for dem, som hjælper dem i deres hverdag – det kan være medicinskift og hjælp til at de bedre forstår deres behandling. Det er en helt anden hverdag, men det er rigtig godt.”  

Du kan høre hele interviewet på Spotify, hvor du også kan høre, hvorfor der i studiet er en cykelhjelm og et par badetøfler på bordet. 

Læs det samlede Pharma her