Mette bor i København, men arbejder i Oslo
Pharma 01/2023
FOLK FLYTTER SIG: Efter et kortere ophold i Schweiz er humanbiolog Mette Viberg Østergaard netop startet i Tribune Therapeutics, som laver præklinisk udvikling af biologiske lægemidler og har base i Oslo.
Af Charlotte Kiil Poulsen / Foto: Privat
Hvordan har starten på dit nye arbejde været?
Det er første gang, jeg arbejder hybridt, men jeg er kommet godt i gang. Her i starten kommer jeg til at tage oftere til Oslo og være der nogle dage ad gangen. Ellers regner jeg med at skulle tage til Oslo et par gange om måneden.
Resten af tiden kommer jeg til at sidde på Cobis, som lejer kontorpladser ud til startups inden for biotek. Det er vigtigt for mig, at jeg ikke skal sidde hjemmefra, men kan gå på arbejde, mødes med ligesindede og spise frokost med dem.
Udover at jeg er ansat i en speciel konstruktion af Danmark og Oslo, så er jeg også blevet ansat på nedsat tid her i starten for at have tid til at gøre min hovedopgave i business development på CBS færdig.
I mit første job i industrien blev der snakket om strategier og nøgletal. Når man kommer fra biomedicin, hører man meget lidt om forretningsdelen, og jeg kunne egentlig godt tænke mig at forstå lidt mere af den del. De sidste mange år har jeg derfor læst på CBS ved siden af mit fuldtidsarbejde, så det er rart at få lidt bedre tid til det.
Hvad laver Tribune Therapeutics?
Det er en lille virksomhed, og jeg er vel omkring den femte ansatte. Derudover er der konsulenter tilknyttet, som sidder rundt omkring i Europa. Målet for firmaet er at lave ny medicin til fibrose, som særligt rammer folk med diabetes og andre kroniske sygdomme. Fibrose er rigtig svært at behandle, og meget svært at udvikle medicin imod.
Lige nu har vi et par seedinvesteringer, og vi arbejder på at kunne påvise, at vores hypotese omkring vores molekyle i forhold til at stoppe fibrose er rigtig.
Hvad er det primære, du skal arbejde med?
Jeg skal stå for den translationelle forskning. Altså oversætte hvordan vores grundlæggende forskning vil virke i mennesker. Jeg er jo ikke kliniker, men jeg kan omsætte – translatere – hvordan molekylet sandsynligvis vil virke i mennesker.
Jeg kigger på al den forskning, der allerede er publiceret, og på vores egen forskning af vores molekyler. Tribune er en semi-hybrid virksomhed, så vi har ganske lidt laboratorie- og forskningsfaciliteter.
En del af mit arbejde er derfor også at overvåge de projekter, vi har, kørende ude hos kontraktforskningsorganisationer og hos akademiske partnere.
Hvad fik dig til at tage imod denne stilling?
Jeg har lige været et halvt år i Schweiz for at arbejde. Det var noget, jeg troede skulle være et længerevarende ophold. Men det var bare et virkelig dårligt match for at sige det ligeud.
Jeg har indset, at jeg nok trives bedst i mindre organisationer, hvor jeg kan få mere indflydelse og sidder tæt på beslutningstagerne. Man er også nødt til at have flere kasketter på, når man kun er fem mand. Jeg kan allerede nu mærke, at jeg sidder tæt på en masse fagområder, som tidligere har siddet langt væk fra mig.
Nu sidder vi og diskuterer kliniske studier og diskuterer, hvordan vi skal producere vores lægemiddel, når vi skal have nok til at kunne teste i mennesker første gang. Det har jeg ikke prøvet før, og det er sjovt og lærerigt.
Hvad er din karriereplan for fremtiden?
Jeg har lige fået et CVR-nummer, så nu har jeg også selv startet en virksomhed op. Jeg tager konsulentopgaver ved siden af mit arbejde hos Tribune, og på et tidspunkt kunne det være fedt at blive herre i eget hus.
Men jeg er nok stadig dér i min karriere, hvor jeg synes, at jeg mangler en lille smule mere erfaring, med helt konkret lægemiddeludvikling. Så på mange niveauer er det her job noget nær det perfekte for mig, fordi jeg får fingrene helt nede i maskineriet, og endda med et projekt vi allerede nu kan se, at vi tror på, at vi kan komme i klinikken med.