Fra klinisk farmaci til mindfulness-instruktør

28.09.2023

Pharma 07/2023 - Folk flytter sig 

På sin 50-års fødselsdag sagde Majken Nørskov Petersen farvel til sine kollegaer på hospitalsapoteket og afleverede sit ID-kort og titel som klinisk farmaceut. Det seneste år har hun i stedet arbejdet med at opbygge sit eget firma, som tilbyder kurser og foredrag, der skal styrke den mentale trivsel på arbejdspladsen.


Af Charlotte Kiil Poulsen / Foto: Søren Holm/Chili

Hvorfor er du blevet selvstændig? 

På hospitalsapoteket fik jeg muligheden for at tage en instruktøruddannelse inden for Mindfulness Baseret Stress Reduktion (MBSR) ved Aarhus Universitet med henblik på at kunne undervise mine kollegaer i det. 

Ved siden af mit arbejde som klinisk farmaceut underviste jeg allerede i qigong, som er en træningsform, der også har fokus på mental velvære. 

MBSR har en dokumenteret effekt i forhold til at mindske stress, angst og depression for den enkelte, og jeg oplevede, at når jeg underviste mine kollegaer, så virkede det. 

Jeg kunne bare mærke, at jeg brænder for at støtte mennesker til bedre trivsel og vidste, at jeg ville give det endnu større fokus, men jeg vidste bare ikke lige hvordan. 

En dag kørte jeg i bil og hørte et program om pensionsalder, og det gik op for mig, at jeg stadig havde lige så mange år tilbage, som jeg allerede havde være på arbejdsmarkedet.

Det blev det endelig skub. Jeg vidste, at jeg ville fortryde det, hvis jeg ikke havde prøvet at leve den her drøm ud om at støtte folk med deres mentale trivsel via mindfulness og qigong. 

Så det var nok mere drømmen om at arbejde med mental trivsel, der motiverede mig, end det var en drøm om at blive selvstændig. Jeg bruger stadig min farmaceutfaglighed.

Jeg trækker for eksempel på mine erfaringer med at tale med patienter og lave medicingennemgange fra min tid som klinisk farmaceut i psykiatrien, og jeg er også stadig så meget farmaceut, at det, jeg laver, skal have evidens, for at jeg kan stå inde for det.

Hvordan har du grebet den første tid som selvstændig an?  
Det er klart, at man skal overveje sin økonomi fra start af. Jeg bor alene, sammen med min søn, og skal selv bære det økonomiske. Så jeg har for eksempel en opsparing, jeg kan trække på. 

Da jeg stoppede på hospitalsapoteket, gav jeg mig tid til at finde min retning og tog lidt ferie, inden jeg begyndte at opdatere LinkedIn, kigge på hjemmeside og tale med forskellige folk i branchen omkring, hvad der kunne være salgbart. 

Jeg har været i gang et års tid, og jeg har givet mig selv tre år til at få virksomheden rigtig i gang og op at køre, da der altid vil komme uventede bump på vejen.

Lige nu er jeg for eksempel kommet til skade med mit knæ i forbindelse med en klatreulykke, men jeg er ved godt mod, for jeg har som sagt lagt en længere plan og havde ikke forventet at være 100 procent kørende allerede nu.

Jeg er dog super stolt over, at min tidligere arbejdsgiver har valgt at køre to workshops med mig senere på året.

Hvordan kommer man i gang?
Jeg har fået hjælp flere steder, for der er faktisk ret gode støttemuligheder til folk med iværksætterdrømme. 

Der er for eksempel erhvervshuse i Danmark, hvor man kan ringe og spørge til alt muligt i forhold til iværksætteri. 

Jeg har også fået god hjælp til karrieresparring fra Pharmadanmark og et tre måneders startup-iværksætterforløb fra AKA, hvor man fik hjælp til at lave forretningsplan, juridisk bistand, hjælp til markedsføring og salg – ja egentlig til hele tankegangen omkring det at være selvstændig og tro på det.

Og så søgte jeg – og fik – midler hos Iværksætterdanmark til et kompetenceløft i markedsføring, som jeg ikke anede noget om, da jeg kastede mig ud i livet som selvstændig.  

Man er ikke alene. Der er helt klart råd og vejledning at få, som ikke koster mange penge. Så nogle gange skal man bare kaste sig ud i det. 

I forbindelse med mit iværksætterkursus hos AKA blev jeg mødt med en undring over at gå fra et fag, hvor der både er jobs og gode penge. Det er en god sikkerhed at have, men det er bare ikke det vigtigste for mig.

Majkens firma ’Aine’ tilbyder: 
  • Professionelle mindfulnesskurser som forløb og inspiration til styrket mental sundhed.
  • Qigong som hold og workshops med fokus på øget balance i krop og sind.
  • ’Hjerneglad’-foredrag og workshops om mental sundhed med fokus på faglighed og arbejdsglæde.
BLÅ BOG: Majken Nørskov, 51 år
  • 2022: Iværksætter, indehaver af Aine, Mindfulness- og Qigong-instruktør.
  • 2003-2022: Klinisk farmaceut.
  • 2016-2021: Uddannet MBSR-underviser, Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet.
  • 2015-2018: Uddannet Qigong-instruktør, Danish Health Qigong Federation.
  • 1994-2001: Cand. Pharm. Københavns Universitet.


Overvejer du at blive selvstændig? 
Pharmadanmark har flere tilbud, hvis du overvejer at blive selvstændig. 
Læs mere her

Læs det samlede Pharma her