​​​​​​​Merve holder øje med forfalsket medicin

15.06.2023

Pharma 05/2023 - Folk flytter sig 

Merve Betül Sahin gik direkte fra studiet på Pharma School til et job hos Dansk Medicin Verifikation Organisation (DMVO). I den lille organisation er hun som QA med til at sikre patienter mod forfalskninger af receptpligtige lægemidler.


Af Charlotte Kiil Poulsen / Foto: Camilla Schiøler

Hvordan har det været at gå fra at være studentermedhjælp i DMVO til fastansat QA?

Det er gået godt, synes jeg. Jeg har prøvet ikke at gøre for meget ud af det, og bare bevise mit værd i forhold til det, jeg leverer og tænke, at det, at min chef har valgt at ansætte mig på fuld tid, er et bevis på, at jeg er god nok.

Det er noget helt andet, jeg sidder med nu, som QA-specialist, end jeg lavede som studentermedhjælp, så selvfølgelig skal jeg lige ind i det. Den største omvæltning har været ikke at være studerende mere.

Jeg har jo gået i skole de sidste tyve år, så jeg har lige skullet vænne mig til, at der ikke er noget, jeg skal læse, så snart jeg har fri, men at jeg egentlig kan holde fri med nogenlunde god samvittighed.

Hvad laver DMVO?
Vi er en lille organisation, der ligger i samme bygning som Lægemiddelindustriforeningen (Lif). Vi er fire ansatte, hvoraf den ene er på barsel.

Vi er sat i verden for at implementere et EU-direktiv og efterfølgende drifte et IT verifikationssystem i Danmark, som skal sikre patienter mod forfalskninger af receptpligtig medicin samt være med til at hjælpe med at afsløre eventuelle forfalskede lægemidler på det danske marked.

Så vores primære formål er at styrke sikkerheden for de patienter, der bruger receptpligtig medicin.

Alle receptpligtige pakker i Danmark har fået en 2D-datamatrix kode, som skal scannes, før pakken udleveres. I den forbindelse kan der opstå nogle alarmer, som vi skal hjælpe med at undersøge. Der kan være forskellige årsager til en alarm, men én af grundene kan være mistanke om en forfalskning.

Det er både apoteker og sygehusapoteker, der scanner medicinen, og der kommer ofte alarmer. De fleste alarmer kan hurtigt lukkes, for eksempel hvis et apotek er kommet til at dobbeltscanne en pakke.

Kun i få tilfælde er der fundet forfalsket medicin i EU, og mig bekendt er det heldigvis aldrig sket i Danmark.

Hvad er dine arbejdsopgaver?
Min største og vigtigste opgave er at få opdateret vores kvalitetssikringssystem og få ajourført vores Standard Operation Procedures (SOP). Jeg skal også deltage i møder og aktiviteter på tværs af de europæiske lande sammen med de andre landes tilsvarende organisationer. Dem samarbejder vi meget med.

Jeg er den eneste QA i DMVO, så vi bruger hinanden på tværs af landene og hjælper hinanden, hvis vi har spørgsmål. Jeg er i løbende kontakt med mine europæiske kollegaer. Vi har også et fast ugentligt møde via Teams, hvor omkring 10-12 lande typisk deltager per gang.

Lande med samme IT-leverandør af verifikationssystemet har valgt at dele en ’Shared-QA’ – det er en herre fra Belgien – som styrer møderne, og er med til at kreere de SOP’er, som vi er fælles om at dele på tværs af EU-landene.

Det med at skulle interagere med de andre landes organisationer var lidt skræmmende til at begynde med. Nok mest fordi jeg ikke havde været vant til at arbejde på engelsk tidligere. Det er så også den del af arbejdet, jeg er gladest for; at man møder så mange mennesker fra andre lande.

Jeg skal snart til London, og til september skal jeg til Island. Det glæder jeg mig til. Når det er QAfolk, er det virkelig detaljeorienteret det hele, så det kan være alt, man har oppe at vende. Det kan jeg godt lide, og der er en positiv og åben stemning.
 

BLÅ BOG: Merve Betül Sahin, 24 år

  • 2023 (April): QA-specialist Dansk Medicin Verifikation Organisation (DMVO).
     
  • 2023 (April): Cand. Pharm, Københavns Universitet.
     
  • 2022-2023: Studentermedhjælp Dansk Medicin Verifikation Organisation (DMVO).

 

Læs det samlede Pharma