”Et godt indblik i life science-industrien”

07.08.2024

Malthe Hiis, farmaceutstuderende på PharmaSchool har siden sidste sommer taget en pause fra studiet med et internship hos Novo Nordisk. Studierelevant arbejde er en rigtig god måde at danne bro mellem studiet og arbejdsmarkedet, mener han.

Af Christian K. Thorsted / Foto: Camilla Schiøler

Pharma 04/2024  Tema: Studiestart

Farmaceutstuderende på PharmaSchool på Københavns Universitet Malthe Hiis har taget det, han selv betegner som et slags sabbatår fra studiet – men et sabbatår hvor der er fuld fart på det faglige.

Han er nemlig intern i en Research & Development-afdeling i Novo Nordisk.

”Det er meget relevant i forhold til det, jeg gerne vil beskæftige mig med, når jeg er færdig på farmaceutstudiet. Jeg får en masse gode erfaringer, blandt andet med at arbejde i et laboratorie, og skaber mere netværk; jeg kommer til at kende nogle interessante mennesker, og jeg får en fod lidt inden for i branchen. Og så er det skønt at kunne indgå i et team fuldtid,” fortæller han.

Malthe Hiis sporede sig allerede i gymnasiet ind på sin kommende karriere. Han valgte biotek som studieretning og var så heldig at få en lærer, der var god til at få eleverne ud på forskellige universitetsuddannelser.

”Vi var på studiebesøg på Københavns Universitet på Farmaci – og det syntes jeg bare lød megaspændende. Jeg havde egentlig ikke overvejet det, for jeg er fra Silkeborg, og der virkede lidt langt til København eller Odense. Jeg skulle bare læse medicin og så på den måde komme ud i industrien. Men farmaci lød bare lige som mig,” fortæller han.

To år inde i studiet fik han studiejob hos Ferring Pharmaceuticals R&D afdeling – Product Development and Drug Delivery.

Arbejdsopgaverne bestod blandt andet af vedligehold af udstyr samt at yde assistance til de fastansatte med for eksempel databehandling. Her var laboratorieerfaringen fra studiet nyttig.

Farmaceutstudiet er præget af meget undervisning og perioder med krævende projekter, men tidsmæssigt hang det alligevel sammen for Malthe.

”Jeg havde heldigvis en manager, som var rigtig forstående, når der var perioder, hvor jeg var meget hængt op på studiet.”

Praktisk erhvervserfaring
Malthe Hiis besluttede sig sidste år for at tage en pause fra studiet og blive intern i Novo Nordisk i R&D-afdeling.

Han blev prikket på skulderen af en af sine venner i Novo Nordisk, og på den måde blev han opmærksom på muligheden.

”Jeg valgte at ansøge og kom ind. Det er jo en måde at få noget værdifuld praktisk erhvervserfaring hos en af verdens førende medicinalvirksomheder. Man arbejder sammen med erfarne kollegaer fra mange forskellige nationaliteter inden for forskellige områder, og man bidrager konkret til projekter,” siger han.

Et internship er som udgangspunkt et fuldtidsarbejde, men da Malthe har fulgt et enkelt kursus på studiet, har det dog været mere fleksibelt for hans vedkommende.

”Mit arbejde består i at analysere de analysemetoder, afdelingen bruger, og sammenligne dem med andre analysemetoder. På sigt skal jeg lave en vurdering af, hvilken analysemetode der fungerer bedst, og hvilken analysemetode man måske kunne bruge i fremtiden. Det er selvsagt arbejde, hvor jeg har brug for en solid viden om metoder i laboratoriet, hvilket jeg både har med mig fra studiet og Ferring.”

Arbejdsdagen varierer, men han opholder sig meget i laboratoriet og laver også databehandling.

Skal være drevet af lyst
Malthe Hiis er ikke i tvivl om, at hans valg i forhold til studiejob har været det rigtige for ham.

”Men man skal selvfølgelig tænke på, at hvis man har et studiejob, hvor man lægger mange timer og energi i det, så kan man godt komme lidt bagud på studiet. Det kan man så vælge at acceptere, fordi det giver én noget andet,” siger han.

Han er også formand for Pharmadanmarks studerende, og på den måde har han også et mere politisk syn på at arbejde, mens man studerer.

”Der er nogle studerende, der er tvunget til at have et studiejob, simpelthen fordi det er så dyrt at leve i de store byer – SU’en slår ikke til. Hvis man så samtidig presser de studerende så meget på studiet, at de reelt ikke har tid til et studiejob, så er det et problem. Studiejob skal ideelt, som i mit tilfælde, være drevet af lyst og en tro på, at det vil hjælpe én senere i livet – ikke en nødvendighed.”

Han slutter:

”Men mit hovedbudskab er, at et studierelevant arbejde er en fed måde at danne bro mellem studiet og det arbejdsmarked, vi skal ud på – og en mulighed for at bruge nogle af de teknikker og den viden, som vi får på vores studie.”

Læs artiklerne i temaet studiestart:


Læs det samlede Pharma her.