”I en virksomhed er der kolleger, der er afhængige af dig”
Emma Qingjie Andersen studerer Life Science og Teknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU); hun har en særlig interesse i at anvende data på nye måder, herunder machine learning. Det har hun rig lejlighed til som Image Annotator hos startuppen Reshape Biotech.
Af Christian K. Thorsted / Foto: Camilla Schiøler
Pharma 04/2024 – Tema: Studiestart
”Det er et studiejob, der ligger virkelig godt i forlængelse af mit studie; begge steder er det data, der er omdrejningspunktet, for det jeg laver. Det er et spørgsmål om at bruge teknologien til at speede nogle processer op og løse opgaver bedre og mere effektivt,” siger Emma Qingjie Andersen, som siden 2021 har studeret Life Science og teknologi på DTU.
Hun fik i maj måned sidste år job i Reshape Biotech – en startup-virksomhed som har udviklet AI- og robotteknologi, som automatiserer manuelt forskningsarbejde.
Konkret giver Reshape Biotech virksomheder mulighed for at digitalisere mikrobiologiske eksperimenter ved hjælp af robotinstrumenter, der udnytter systemteknik, mekatronik, cloud computing og maskinlæringsbaseret dataanalyse.
”Det er spændende at arbejde i en startup, hvor der er den her særlige optimisme og tro på, at man kan gøre nogle ting anderledes,” siger Emma Qingjie Andersen.
Hendes arbejde består i at annotere billeder af mikrobiel vækst på petriskåle og andre typer kulturplader og på den måde træne en machine learning model til selv at kunne detektere, hvad der er på billederne.
”Jeg er meget fascineret af, hvordan teknologiske løsninger som bioinformatik og AI kan hjælpe med til at udvikle nye produkter, og også kan være med til at accelerere processer. Det er netop det, mit arbejde i Reshape Biotech går ud på: vi kan hjælpe med at nå mere ude i virksomhedernes laboratorier ved at bruge teknologien på en ny måde,” siger hun.
Hjemmehjælperjob startede interessen
Hendes interesse for life science-området blev født, da hun arbejdede som hjemmehjælper i Silkeborg Kommune.
”Jeg arbejdede med en masse ældre, og mange af dem var syge. Så fik jeg simpelthen bare den tanke, at jeg ville ønske, at jeg kunne hjælpe nogle af dem ved at være med til at udvikle medicin, der kunne gøre en forskel for dem,” fortæller hun.
Først havde hun forstillet sig at ville beskæftige sig med biomedicin, men da hun begyndte at studere på DTU var det meget bioinformatik, hvor man analyserer store mængder af biologiske data, og hvor computere er en del af forskningen, som tændte hende.
”Der er en masse processer i udviklingen af ny biomedicin, og jeg må bare sige, at den del, der handler om at bruge computerbaserede metoder og at programmere, er det mest interessante for mig – og noget jeg tror, at der bliver mere og mere brug for. Den teknologiske udvikling går så hurtigt, og det er tydeligt, at AI har så mange anvendelsesmuligheder inden for udvikling af ny medicin, for eksempel at hjælpe med at identificere nye targets og øge kvaliteten af det arbejde, der laves i laboratorierne.”
Tilfældighed gav jobbet
Emma Qingjie Andersen startede på sit studiejob på fjerde semester; hun fik det lidt tilfældigt gennem et Facebook-opslag på sit kollegie.
”Jeg gjorde mig mange tanker om, hvornår jeg var klar, og jeg er egentlig glad for, at jeg havde friheden til at vente med et studiejob job. Man bruger jo mange timer på sit studie med forelæsninger og gruppearbejde, så for mig var det vigtigt at vente, til jeg havde overskuddet, og til jeg følte, at jeg havde nok fagligt at komme med til et studiejob. Men jeg var ikke i tvivl om, at det ville være fedt at få noget erfaring ved at være i en virksomhed og indgå i et team – det ville give mig noget.”
Hun fremhæver da også netop det at indgå i et team, som en af de bedste ting ved studiejobbet.
”Man kender det jo godt lidt fra studiet i gruppearbejder, at man skal holde, hvad man lover om at levere noget, men i en virksomhed er det bare meget tydeligt, at man er nødt til at leve op til deadlines, og at der er nogle kolleger, der er afhængige af dig. Det er helt sikkert en god læring i mit fremtidige arbejdsliv. Jeg sætter virkelig pris på at være en del af et team her i Reshape Biotech.”
Hun tilføjer:
”Og så er det selvfølgelig rart, at jeg har fået lov til at bruge nogle af de ting, jeg har lært på studiet, blandt andet data wrangling og data visualisering – og det understreger også bare min pointe om, at man skal have noget at komme med til et studiejob fagligt.”
Emma Qingjie Andersen vil derfor bestemt opfordre studerende til at finde det studiejob, som både kan hjælpe dem i deres karriere senere, og som de oprigtigt finder spændende fagligt.
”Jeg synes, at det er vigtigt at finde en balance mellem studie og arbejde, men med god planlægning og prioritering, så kan det sagtens lade sig gøre.”
Læs artiklerne i temaet studiestart:
- Studiejob: Opbygning af faglige kompetencer og netværk
- ”Et godt indblik i life science-industrien”
- MedIs-studerende får praktisk erfaring med market access
- Studiejob: Fantastisk måde at supplere den teoretiske viden fra studierne på
- De unge generationers ønsker til life science-industrien
- Studerende fra SDU i verdens største konkurrence i syntetisk biologi