MedIs-studerende får praktisk erfaring med market access

07.08.2024

Bastian Runeberg Fjeldmark Kempel læser Medicin med industriel specialisering på Aalborg Universitet og får konkret erfaring med market access i konsulentfirmaet Zealth.

Af Christian K. Thorsted / Foto: Camilla Schiøler

Pharma 04/2024  Tema: Studiestart

“I en konsulentvirksomhed som Zealth får man en helt masse alsidige opgaver – der kommer hele tiden meget forskellige opgaver ind ad døren. Den diversitet i arbejdsopgaverne – og at det handler om meget forskellige lægemidler – tiltaler mig meget. I modsætning til andre private virksomheder, hvor man kan arbejde længe med ét lægemiddels adgang til markedet, er der her en anderledes rytme og flow,” siger Bastian Runeberg Fjeldmark Kempel.

Han læser Medicin med industriel specialisering (MedIs) på Aalborg Universitet – en uddannelse der kombinerer lægevidenskab, farmakologi, naturvidenskab, databehandling og sundhedsøkonomi.

Zealth, den virksomhed han har studiejob i, er specialiseret i market access.

Det indebærer at hjælpe danske og udenlandske medicinalvirksomheder med at gøre deres lægemidler tilgængelige til relevante patienter i Danmark, de øvrige nordiske lande og globalt.

Selv efter den formelle godkendelse af et lægemiddel i det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) skal der nemlig tages højde for mange faktorer og sikres dokumentation for lægemidlernes værdi for sundhedsvæsenet, før de bliver taget i anvendelse.

Bastian Runeberg Fjeldmark Kempel har netop valgt den retning på MedIs-uddannelsen, som retter sig imod market access.

”Jeg havde egentlig set mig selv som én, der skulle forske inden for et lille, spændende område og specialisere mig i det. Men jo mere jeg hørte om market access, jo mere blev jeg grebet af det. Hvordan sikrer man, at den rigtige behandling finder vej til markedet, hvilke processer og dokumentation skal der til, og hvordan bruger man sundhedsøkonomiske modeller, forskellige økonomiske og statistiske metoder til at dokumentere, at det er en god behandling? Faktisk er det jo et arbejde, hvor man umiddelbart får mere direkte indflydelse på patienterne, fordi man er med til at sikre implementering af lægemidler, som patienterne har brug for.”

Konkret arbejder Bastian Runeberg Fjeldmark Kempel med de informationsdokumenter, som for eksempel Medicinrådet skal have for at kunne tage stilling til, om et lægemiddel kan anbefales.

”Det er meget et spørgsmål om, at jeg er med til at kvalitetssikre ansøgningerne og sørge for, at tingene står rigtigt, og at der er det, der skal være i en ansøgning. Derudover laver jeg mapping af markedet for nye lægemidler, og jeg er med til at skaffe overblik over konkurrerende lægemidler, der kan indgå i vurderingen af det kommercielle potentiale for et nyt lægemiddel,” forklarer han.

Ikke så nemt som forventet
Vejen til et studierelevant job var ikke helt nem for Bastian; i Aalborg er der ikke mange af den slags job. Nogle studiejob findes i regionen og i lægepraksisser, men det er ikke nødvendigvis job, der er lige i øjet for en MedIs’er.

”Omkring tredje semester begyndte jeg at tænke, at jeg var klar til et job, gerne i et laboratorium, og jeg talte blandt andet med forelæsere og spurgte også nogle af de mennesker, jeg besøgte som studenterambassadør for Pharmadanmark om, hvordan jeg skulle gribe det an, og hvilke muligheder der var. Men det var bare ikke så nemt, som jeg havde troet. Jeg havde et job i en tøjbutik for at få tingene til at løbe rundt, men jeg syntes ikke, det gav så meget mening, for det var jo ikke et job, der gav mig mulighed for at bruge mine kompetencer fra MedIs,” erindrer Bastian Runeberg Fjeldmark Kempel.

Løsningen lå i, at han fik sparket gang i sin LinkedIn-profil. En anden MedIs-studerende arbejdede i Zealth, men var nu færdiguddannet og gjorde ham opmærksom på åbningen.

”Det er MedIs’er faktisk rigtig gode til; det der med at hjælpe andre fra studiet. Vi er et lille studie og vil gerne støtte hinanden i at få gode job. Så man rækker gerne ud til sine medstuderende om den slags. Jeg tvivlede ikke i et sekund på, at det var noget for mig, så jeg fik sendt en ansøgning afsted.”

Hybridarbejde
Zealth har kontor i København, men Bastian arbejder hjemmefra det meste af tiden og har lavet et minikontor hjemme i sin lejlighed i Aalborg.

”Det er en type arbejde, som passer fint til at arbejde hybridt – meget kan klares med team opkald,” siger han.

Bastian er glad for udsigten til at få en masse praktisk erfaring med det, som han skal beskæftige sig indgående med på overbygningen af MedIs.

Det vil være en kæmpe fordel at supplere det mere teoretiske fra studiet med.

”Min plan er at skulle beskæftige mig med market access, når jeg er færdiguddannet, og nu kan jeg også virkelig få afprøvet, at det er det, jeg vil. Og jeg lærer også mig selv bedre at kende i et professionelt miljø; jeg bliver klogere på, hvad jeg kan levere på en arbejdsplads. Jeg ser frem til at udvikle mine kompetencer sammen med dygtige kollegaer.”

Læs artiklerne i temaet studiestart:


Læs det samlede Pharma her.