Studerende fra SDU i verdens største konkurrence i syntetisk biologi

07.08.2024

Over 400 hold fra mere end 60 forskellige lande deltager i år i iGEM-konkurrencen, som startede i februar og kører helt frem til slutningen af oktober, hvor alle holdene mødes til en jamboree i Paris og præsenterer deres projekt. 10 SDU-studerende er med og i fuld gang i laboratoriet.

Af Christian K. Thorsted / Foto: Jacob Fredegaard Hansen

Pharma 04/2024 – Tema: Studiestart

”iGEM konkurrencen er en helt unik mulighed for os som studerende, hvor vi får chancen for at have kontrol over et forskningsprojekt, som vi selv har valgt. Gennem projektet håber vi på at kunne ende med et reelt produkt, der kan være med til at løse en aktuel problemstilling. Som del af arbejdet ønsker vi også at kunne udfordre os selv ud over grænserne af vores studier og at udvikle kompetencer for projektarbejde på tværs af fagligheder,” fortæller Kathrine Dømler Rasmussen, biomedicinstuderende ved SDU.

SDU-holdet har valgt endometriose som emne for deres projekt. Endometriose er en kronisk betændelsestilstand, hvor væv af samme type som slimhinden i livmoderen (endometrium) også sidder uden for livmoderen.

”Endometriose som sygdom kan være meget overset på individ-niveau. Mange kvinder kan godt mærke, at der er noget galt, men mange symptomer er desværre blevet meget normaliserede og børstes tit af som ’bare en slem menstruation’,” siger hun.

Behandling i stedet for diagnosticering
Projektet startede med et håb om bedre diagnosticeringsmetoder, men samtalen blev skruet ind på en mere terapeutisk vej, da de studerende opdagede, at flere tidligere iGEM hold havde forsøgt sig med projekter med diagnosticering. Derfor blev fokusset for projektet behandling af endometriose.

”De nuværende behandlingsmetoder er hormonbehandling og laparoskopi – en kikkertoperation der både anvendes til diagnostik, men også fjernelse af væv. Vi følte, at der var mangler i de nuværende behandlingsmetoder, fordi de er invasive og de mange problematikker, der kan opstå ved hormonbehandling. Af de grunde har holdet valgt at arbejde på en minimalt invasiv behandling af endometriose, der ikke kun behandler symptomerne,” forklarer Kathrine Dømler Rasmussen.

Selv produceret et plasmid
Det vides ikke præcist, hvordan endometriose opstår, men flere studier viser, at de endometrium-lignende celler udtrykker mere af en specifik østrogen receptor, end hvad der udtrykkes i de ’normale’ endometrium celler.

Det har SDU-holdet tænkt sig at udnytte til at targetere de celler, der er unormale og vokser uden for livmoderen.

”Vores produkt er et plasmid, som vi selv har designet. Plasmidet består af to dele; en del der aktiveres af østrogen receptoren ER-β, og som fører til apoptose, altså celledød. Den anden del aktiveres af receptoren ER- α og fører til en inaktivering af apoptose,” fortæller Kathrine Dømler Rasmussen.

Holdet planlægger at teste plasmidet på humane endometrium-lignende celler og på humane endometrium celler. Det gør de ved at transformere plasmidet ind i cellerne via heat shock transformering, og efterfølgende undersøge overlevelsen af cellerne via flourocensmikroskopi.

Interview med ramte kvinder
Projektet indeholder også en Human Practices del. Her rækker de studerende ud til endometriose-ramte kvinder og interviewer dem.

”Vi har blandt andet haft et samarbejde med organisationen Endometriose Fællesskabet, hvor vi fik lov til at dele et instagram opslag, hvor vi søgte kvinder, der lider af sygdommen, og som var åbne for at blive interviewet. Vi har modtaget en hel masse henvendelser, og vi skal nu i gang med processen med at interviewe flere af dem,” siger Kathrine Dømler Rasmussen.

Desuden har holdet kontaktet flere politikere for at få deres input til, om der bliver forsket nok i endometriose, samt til hvorfor der ikke undervises mere i sygdommen i uddannelsessystemet.

”Vores mål er også at kontakte forskellige læger og forskere inden for området for at få deres holdning til, hvad de tænker om vores projekts potentiale som en potentiel behandling,” slutter hun.

Pharmadanmark har sammen med blandt andre Novo Nordisk og Ampliqon støttet deltagelsen; midlerne går til at indkøbe de ’syge’ og ’raske’ endometriale celler, der er involveret i endometriose, og til at dække rejseomkostningerne til jamboreen i Paris.

Foto: SDU’s iGEM-hold (fra venstre til højre på øverste række): Anna H. S. Kristensen, Syzana Lushtaku, Kathrine Dømler Rasmussen, Christina Lorentsen, Susan J. Sadat, Francisca A. Addo og Tobias C. Kuntz. Fra venstre til højre på nederste række er det Daniel M. Fagan, Sofia W. Levisen og Pelle R. Bording.

Om iGEM
iGEM-konkurrencen er en verdensomspændende syntetisk biologikonkurrence, og blandt deltagerne er i år et hold af 10 studerende fra forskellige videnskabelige fakulteter på Syddansk Universitet (SDU). De forsøger at kreere en behandling for sygdommen endometriose.


Læs artiklerne i temaet studiestart:


Læs det samlede Pharma her.