Pharmacovigilance for danske og udenlandske kunder

30.03.2023

Pharma 03/2023 Tema: Dyrlæger i life science 

Charlotte Lindorf Eriksen har skiftet behandling af familiedyr ud med pharmacovigilance og ledelse i konsulentfirmaet Billev Pharma. Hun glæder sig over de varierede opgaver og de personlige og faglige udviklingsmuligheder i jobbet.

Af Christian K. Thorsted / Foto: Privat

Kærlighed til dyr var baggrunden for, at Charlotte Lindorf Eriksen valgte dyrlægeuddannelsen, men i dag bruger hun sin viden og engagement i en helt anden sammenhæng: pharmacovigiance og ledelse i konsulentfirmaet Billev Pharma. Pharmacovigilance er et oplagt job for dyrlæger, mener hun.

”Som dyrlæge har man en helhedsforståelse for anatomi og fysiologi, og det er koblet med en meget bred viden om immunologi, farmakologi, mikrobiologi og patologi, både inden for dyr selvfølgelig, men også mennesker."

"Som dyrlæge skal man også være i stand til at kommunikere kompleks viden, for eksempel til dyreejere, så de forstår, hvad der foregår med deres syge dyr, og at kunne håndtere pressede situationer. Derudover kan vi samarbejde med andre faggrupper, og så vil jeg især fremhæve, at vi lærer at være ekstremt strukturerede i den måde, vi arbejder på,” siger Charlotte Lindorf Eriksen, Head of Pharmacovigilance & Qualified Person Responsible For Pharmacovigilance (QPPV) – Veterinary Accounts i Billev Pharma.

Hun startede oprindeligt med at læse eksperimentel biologi på Syddansk Universitet i Odense og blev bachelor i 2009, men dyrene trak i hende, og hun skiftede derfor til dyrlægestudiet.  

”På studiet opdagede jeg, at jeg virkelig godt kunne lide de naturvidenskabelige og medicinske grundfag. Selvfølgelig var de kliniske fag med dyrene spændende, men måske var det alligevel ikke dér, min hovedinteresse var,” fortæller Charlotte Lindorf Eriksen, der dog ikke allerede på studiet tog skridtet væk fra den traditionelle dyrlægegerning.

Hun valgte differentieringen inden for smådyr – og ikke biomedicin. Måske fordi hun i sin bachelor i eksperimentel biologi havde arbejdet meget i laboratorium, og hun så trods alt stadig en fremtid i klinikken for sig.

Drømmejobbet?
Efter færdiggørelsen af dyrlægestudiet fik hun derfor job i en smådyrspraksis på Sjælland.

”I princippet var det drømmejobbet, men efter en måned virkede det alligevel ikke som det rigtige match, og jeg begyndte at søge job inden for medicinalindustrien. Allerede på studiet havde jeg læst artikler om dyrlæger, der arbejdede i andre brancher end klinisk praksis, og det tiltrak mig.”

Snart efter fik hun tilbud om en midlertidig stilling som Pharmacovigilance og Regulatory Affairs Officer og Veterinary Medical Advisor i Billev Pharma – firmaet har specialiseret sig i at løse opgaver inden for pharmacovigilance, quality assurance og regulatory affairs. Kunderne er både danske og udenlandske lægemiddelvirksomheder, store som små.

”Jeg slog til – selvom jeg faktisk ikke vidste alverden om at arbejde i industrien.” 

Tre måneder senere blev stillingen gjort permanent, og i 2023 blev hun Head of Pharmacovigilance og påtog sig dermed en ledelsesopgave for afdelingens i alt seks medarbejdere.

”Hvis en virksomhed selv mangler specialiseret viden inden for pharmacovigilance, kan vi løse det for dem – det kan for eksempel være en virksomhed, som ligger uden for EU, og som ønsker at komme ind på det europæiske marked med deres lægemidler, uden selv at skulle etablere sig i EU. Vi vil så ofte udgøre virksomhedens hele pharmacovigilance-system."

"Opgaverne omfatter blandt andet håndtering af bivirkningssager, herunder indrapportering til myndigheder, databasehåndtering, udarbejdelse og vedligehold af pharmacovigilance-procedurer, implementering af opdateret/ny lovgivning, signaldetektion og udarbejdelse af PSUR-rapporter (Periodic Safety Update Reports). Vi kan også opbygge og vedligeholde virksomhedens pharmacovigilance-QMS-system (Pharmaceutical Quality Management System),” forklarer Charlotte Lindorf Eriksen.

Hun understreger, at det er enormt vigtigt, at man formår at sætte sig ind i nye problemstillinger hos kunderne, og at man så løser dem i samarbejde både med ens egne kolleger og med de kunder, man arbejder med. 

”Det synes jeg, at man som dyrlæge har en ret god baggrund for at kunne.”

Øget efterspørgsel
Hun oplever, at der er øget efterspørgsel på at få løst komplekse opgaver inden for pharmacovigilance.

”Tidligere har der været knap så omfattende krav i den veterinære lovgivning til overvågning og dokumentation, men med veterinærforordningen fra januar sidste år lægger veterinærlovgivningen sig tæt op ad den humane. Der bliver stillet ret store krav til firmaerne, og det mærker vi bestemt. Jeg forventer, at flere virksomheder i fremtiden vil få brug for hjælp til at overholde kravene, der nok kun bliver endnu mere komplekse fremover.”

Masser af dyr i sit liv
Charlotte Lindorf Eriksen indrømmer, at hun i tiden efter karriereskiftet til industrien gjorde sig mange tanker om, hvorvidt hun savnede at være ’rigtig’ dyrlæge.
”Men jeg er blevet utrolig glad for fagområdet pharmacovigilance og den faglighed, der ligger i det. Der er også bedre muligheder for efteruddannelse og at specialisere sig end i en praksis. Og så arbejder vi meget selvstændigt, det tror jeg er noget, der tiltaler mange dyrlæger.”

Fordelen som konsulent er ifølge Charlotte Lindorf Eriksen også, at man får lov at arbejde med mange forskellige virksomheder og lærer dem at kende.
”På den måde behøver man jo næsten ikke at skifte job – kunderne og typerne af arbejdsopgaver sørger for variationen og udfordrer hele tiden fagligt.” 

Men tilbage til spørgsmålet, om hun savner dyr i sit liv?
”Jeg har tre små hunde derhjemme – og skal måske også have en hest igen på et tidspunkt  – så jeg har jo stadig masser af dyr i mit liv.” 

Flere artikler fra dyrlæge-temaet i Pharma 3/2023:

Læs det samlede Pharma 03/2023 her